Ruzie Ritzen en Netelenbos bewijst ongelijk Wallage

Minister Ritzen van Onderwijs stelt in een brief aan de Tweede Kamer voor een experiment te beginnen met een stoomcursus leraar basisonderwijs voor academici....

Van onze Haagse redactie

DEN HAAG

Staatssecretaris Netelenbos voelt niets voor dat experiment. Ze wil wel proberen academici in kortere tijd dan de huidige twee jaar bij te scholen - zeker als ze pedagogiek hebben gestudeerd - maar drie maanden als basiscursus is haar een gruwel. Meerdere keren kritiseerde ze in het openbaar het idee van Ritzen.

Woensdag sprak de Tweede Kamer Netelenbos aan op het meningsverschil met haar minister. 'U discussieert maar met Ritzen over zijn brief', was haar afgemeten antwoord.

Ze zei wel dat een lerarenopleiding voor academici korter dan twee jaar kan, maar niet dan nadat met de scholen is overlegd en alleen met afgestudeerden in verwante vakken als pedagogiek.

Ter herinnering: fractievoorzitter Wallage van de PvdA stelde twee weken geleden voor om op een departement de minister en staatssecretaris van dezelfde politieke kleur te laten zijn. Dat werkt gemakkelijker. Netelenbos en Ritzen zijn allebei van de PvdA. Zijn zij nu hét voorbeeld waaraan Wallage heeft gedacht?

Wallages gedachtenspinsel wordt door de twee sociaal-democraten danig op de proef gesteld. Zodra de portefeuilles van Ritzen en Netelenbos elkaar overlappen, blijkt een nauwe samenwerking toch lastig te zijn.

Netelenbos deed gisteren in een onderwijsdebat over de verkleining van de klassen, tot hilariteit van CDA en VVD, nog een uitval naar Ritzen. De staatssecretaris vindt dat mbo'ers een volwaardige hbo-opleiding moeten kunnen krijgen. Ritzen daarentegen wil de hbo-opleiding voor mbo'ers met een jaar verkorten. 'Daar praat u maar met de minister over', zei ze andermaal.

Afspraken over nascholing van leraren blijken eveneens moeizaam te verlopen. Netelenbos wil alles op alles zetten om leraren te laten bij- en nascholen. Maar dat moet gebeuren op initiatief van hbo-instellingen, waarover Ritzen gaat. Die steggelen nu over de vraag welk bedrag ze in rekening moeten brengen, tot ergernis van Netelenbos.

Kamerleden merken steeds vaker dat de twee bewindslieden niet goed met elkaar overleggen als het om de leraren in het basisonderwijs gaat. Dat wordt vooral Ritzen aangerekend. Netelenbos kan op nogal wat krediet rekenen, omdat ze veel overlegt met de scholen zelf. Ze weet waarover ze het heeft.

Ook om die reden viel de brief van Ritzen bij de kamerleden in slechte aarde. Die slikken het experimentje niet en beschouwen het als een studeerkameridee van de minister van Onderwijs. De kamerleden krijgen er langzamerhand ook genoeg van om vanuit het Zoetermeerse departement tegenstrijdige geluiden te horen. De VVD kondigde gisteren aan om Ritzen

voortaan bij elk overleg over leraren in de Kamer te roepen. Of Wallage daarop doelde toen hij sprak over de politieke tandem op een departement, is nog de vraag.

Jan 't Hart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden