Ruzie over topman WTO blijft ondanks terugtrekken Salinas

Europa en de Verenigde Staten kunnen het nog steeds niet eens worden over een kandidaat voor de hoogste post bij de wereldhandelsorganisatie WTO....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De Europese Unie heeft donderdag gezegd snel uitsluitsel te willen over de al veel te lang slepende kwestie. De Europeanen zien hun kansen schoon om Ruggiero alsnog tot voorzitter te bombarderen. Bij een stemming onder de 114 WTO-leden, vorige week, kreeg de Italiaan als de helft van de stemmen. Nu Salinas is weggevallen, zou hij kunnen rekenen op een meerderheid.

Maar de Amerikanen geven zich nog steeds niet gewonnen. De Amerikaanse handelsgezant Mickey Kantor maakte woensdagavond bekend dat de VS willen zoeken naar een 'consensus'-kandidaat, zonder overigens namen te noemen van eventuele kandidaten die voor de VS acceptabel zijn.

De Amerikanen hebben dat ook vorige week al geprobeerd. Na de stemming, die zo goed uitviel voor Ruggiero en zo slecht voor Salinas en de derde mededinger, de Koreaan Kim Chul-su, opperde Kantor al om alle drie de kandidaten terug te trekken en te zoeken naar een consensus-kandidaat. Toen werd dat voorstel weggehoond door de Europeanen.

Maar naar verluidt zouden de Amerikanen vandaag Enrique Iglesias naar voren willen schuiven, vroeger minister in Uruguay en tegenwoordig hoofd van de Inter-Amerikaanse ontwikkelingbank.

De impasse in de benoemingenprocedure duurt nu al sinds begin december. Toen besloten de deelnemende landen dat de wereldhandelsorganisatie per 1 januari zou beginnen, en dat de Ier Peter Sutherland voorlopig zou optreden als voorzitter. Sutherland was ook voorzitter van de GATT, de voorloper van de WTO.

Al die tijd is Rugiero al vol vertrouwen dat niemand anders dan hij kans maakt op de post. 'Het spel is over, of in ieder geval bijna. Ik sta er veel beter voor dan de andere kandidaten', zei hij begin december. Dat is nog steeds helemaal waar.

Maar dat maakt hem geen voorzitter. Volgens Kantor is de impasse slechts te doorbreken door een compromis-figuur te zoeken. Waarschijnlijk hebben de Amerikanen er genoeg van zich steeds door de Europeanen te laten ringeloren bij belangrijke benoemingen. De laatste benoemingenstrijd, om de OESO, eindigde in een ingewikkeld compromis waarbij de Europese kandidaat, de Fransman Paye, twee jaar langer blijft dan bedoeld was, en zal worden opgevolgd door een Canadees, Johnston.

Sommige Amerikanen, onder wie vice-president Al Gore, zouden Ruggiero wel willen accepteren. Gore noemde hem 'een goede kandidaat'. Maar Kantor wil er niets van weten, en verzet zich met hand en tand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.