Ruzie over missie naar Afghanistan

Een nieuwe, riskante vredesmissie in Afghanistan veroorzaakt tweespalt tussen de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. Minister Kamp (VVD) van Defensie wil zo snel mogelijk een kabinetsbesluit, teneinde militairen klaar te stomen voor hun taak, maar zijn CDA-collega Bot van Buitenlandse Zaken acht de tijd nog niet rijp....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Defensie heeft plannen ontwikkeld voor het zenden van ten minste een bataljon van de landmacht (ongeveer 700 militairen) en gevechtshelikopters (met meer dan 100 man personeel) naar het zuiden van Afghanistan. Daar worden nog hevige gevechten gevoerd tussen met name Amerikaanse militairen en aanhangers van het voormalige Taliban-bewind.

De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken plaatst grote vraagtekens bij de operatie, gezien de risico's en onzekerheden. 'Hoe is de veiligheidssituatie? Welke politieke invloed kan Nederland uitoefenen? We zijn er nog niet uit', heette het woensdag.

Minister Kamp wil het onderwerp vrijdag al in de ministerraad aan de orde stellen, kort voordat hij afreist naar Afghanistan. Hij zal begin volgende week in de hoofdstad Kabul onder meer gesprekken voeren met de leiding van de vredesmacht ISAF, die onder leiding staat van de NAVO. De NAVO heeft Nederland gevraagd in de loop van volgend jaar vredestroepen te sturen naar het zuiden van Afghanistan, waar nu Nederlandse commando's Amerikanen steunen in de jacht op Taliban-aanhangers, Al Qai'da-strijders en andere vijandige groepen. Kamp heeft publiekelijk laten weten dat hij er wel naar oren naar heeft.

Buitenlandse Zaken is daarmee niet gelukkig. 'Er zijn verwachtingen gewekt, waarop we nu door onze bondgenoten worden aangesproken', luidt de klacht in diplomatieke kring. Nederland kan het zich eigenlijk niet meer veroorloven nee te zeggen. Dat zou tot gezichtsverlies leiden.

Volgens het PvdA-Kamerlid Koenders dreigt het parlement voor voldongen feiten geplaatst te worden. 'Waar storten we ons in? De situatie is onvoorspelbaar.' Hij vindt dat minister Kamp veel te hard van stapel loopt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden