Ruzie over Elgin Marbles speelt weer op

Opnieuw ruziën Griekenland en Groot-Brittannië over de Elgin Marbles, de friezen van het Parthenon op de Acropolis die al bijna twee eeuwen in het British Museum zijn....

Griekenland zegt Groot-Brittannië kortgeleden ontdekte schatten uit te willen lenen, als het de 56 delen van de friezen en 19 standbeelden terugkrijgt. Maar Groot-Brittannië zegt helemaal niet zo'n aanbod te hebben ontvangen. Ook het British Museum weet van niets. Het museum vindt dat de regeringen onderling moeten uitvechten of het cultuurgoed in Londen blijft of terugkeert naar Griekenland.

Lord Elgin nam de 2500 jaar oude kunstschatten in 1799 mee van het Parthenon in Athene.

'We zijn er ten volle toe bereid prachtige archeologische schatten naar Groot-Brittannië over te brengen, die daar dan lange tijd tentoongesteld kunnen worden', zegt een woordvoerder van de Griekse ambassade in Londen. Volgens hem heeft de Griekse minister van Cultuur Evangelos Venizelos zijn Britse collega Tessa Jowell geschreven na de Labour-verkiezingsoverwinning. Maar het ministerie zegt geen brief te hebben ontvangen.

Griekenland doet al jarenlang moeite om de Elgin Marbles terug te krijgen, en het heeft die pogingen opgevoerd in de aanloop naar de Olympische Spelen, die over drie jaar in Athene worden gehouden. Aan de voet van de Acropolis wordt een museum gebouwd dat de friezen en standbeelden kan herbergen.

Er is toenemende steun voor de claims van Griekenland. Zo zouden de actrices Julie Christie, Judi Dench en Emma Thompson mee willen doen aan een campagne waarin terugkeer wordt bepleit.

Meer over