Ruzie ouderenbond over 'dictatoriale' voorzitter escaleert

De felle ruzie binnen de ouderenbond ANBO escaleert. De ledenraad heeft maandag in een buitengewone vergadering het vertrouwen uitgesproken in directeur Liane den Haan en haar beleid. Een aantal boze afdelingsvoorzitters wil nu zo snel mogelijk de besturen van alle 387 lokale afdelingen bijeenroepen. Diverse afdelingen verwijten haar 'dictatoriaal gedrag' en 'machtswellust'.

Een dansworkshop van de ANBO. Beeld ANP

De ruzie draait onder meer om het blokkeren van de bankrekeningen van de lokale afdelingen door Den Haan. Volgens haar was dat nodig vanwege 'financiële chaos' bij die afdelingen.

Voorzitter Ton Kohlbeck van de afdeling Oegstgeest daarentegen spreekt van 'een soort overval' die de lokale afdelingen het organiseren van activiteiten onmogelijk maakt. Den Haan zou problemen van 'jaren oud' hebben 'opgewarmd'.

Volgens de woordvoerster van Den Haan is het niet waar dat activiteiten onmogelijk worden gemaakt door het blokkeren van de bankrekeningen. De lokale afdelingen hebben de garantie gekregen dat de noodzakelijke overboekingen worden verricht door het ANBO-hoofdkwartier in Woerden.

De raad van toezicht steunt het bevriezen van de bankrekeningen wegens recente problemen met de financiën. De ledenraad betreurt de commotie die 'is ontstaan door onjuiste berichtgeving door dissidenten'.

Omstreden directeur

Meerdere lokale afdelingen van de ANBO hebben zware kritiek op het beleid van directeur-bestuurder Liane den Haan. Ze verwijten haar 'dictatoriaal gedrag' en 'machtswellust'. Daardoor hebben de afdelingen volgens hen niets meer te zeggen en wordt alle macht gecentraliseerd in het hoofdkantoor in Woerden.

Chaos

Volgens de ANBO-directeur heerst er een financiële chaos bij sommige afdelingen, waardoor de afgelopen jaren al zeker twee ton is 'verduisterd'. Een inmiddels overleden penningmeester in Zuidwest-Nederland drukte anderhalve ton achterover, in Voorschoten is 30 duizend euro 'verdwenen'.

Den Haan stuurde eerder deze maand een brief waarin ze schreef dat er al langer signalen waren dat ANBO-gelden verdwenen naar separate of privérekeningen.

Tot het blokkeren van de bankrekeningen werd besloten na een anonieme oproep aan lokale afdelingen om 'ANBO-geld over te maken naar niet-ANBO-rekeningen'.

Den Haan in de brief: 'Toen die anonieme brief werd rondgestuurd met de oproep om ANBO-geld naar een aparte rekening over te maken, moesten we wel ingrijpen en alle rekeningen - met een totaal bedrag van 3,4 miljoen euro - blokkeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden