Ruzie om tarief voor bluswater

Het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Oasen heeft sommige tarieven in een paar jaar met 400 procent verhoogd, en wil die de komende jaren nog eens verdrievoudigen. Klanten zijn verbolgen, het waterbedrijf spreekt van werkelijke kosten.

AMSTERDAM - De tariefsverhoging geldt voor bluswateraansluitingen. Ondernemers met een sprinklerinstallatie van 80 kubieke meter per uur betalen nu zo'n 7.000 euro per jaar, ruim vijf keer zoveel als tien jaar geleden. In 2017 moeten zij ruim 20 duizend euro betalen. Dat geldt ook als zij geen water gebruiken.


Andere waterbedrijven hebben de tarieven in de afgelopen vijf jaar met slechts een paar procent verhoogd. De verschillen tussen de regionaal georganiseerde waterbedrijven zijn enorm: in Amsterdam betalen ondernemers voor een vergelijkbare bluswateraansluiting van 80 kuub slechts 276 euro.


De kwestie is aangezwengeld door Florus Plaisier, eigenaar van een interieurzaak in Ridderkerk. Vanwege de brandveiligheid heeft hij verplicht een sprinklerinstallatie. Hij kan niet op een andere waterleverancier overstappen, omdat de waterbedrijven regionaal een monopolie hebben.


Oasen stelt dat het de werkelijke kosten voor een aansluiting doorberekent. Volgens een woordvoerder gaat het om een dikkere buis, extra parate pompen en de beschikbaarheid van voldoende water. 'Dat kost allemaal geld. Die pompen hadden we anders niet nodig gehad.' Aangenomen dat de installaties tien jaar meegaan, zouden de extra kosten zo'n 200 duizend euro bedragen.


Andere waterbedrijven verdelen zulke extra kosten over alle gebruikers. Volgens de Vewin, de vereniging van waterbedrijven, zijn er geen richtlijnen op dit gebied.


Plaisier heeft de prijsverhoging een paar jaar geleden aangekaart bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Die oordeelde echter dat Oasen geen misbruik maakt van zijn monopoliepositie, omdat ondernemers alternatieven hebben.


Er zijn volgens Oasen twee opties: een watertank neerzetten, of zelf grondwater aanboren. Voor het eerste heeft Plaisier echter geen ruimte en voor het tweede krijgt hij geen vergunning (juist omdat er even verderop een waterwingebied is van Oasen).


Plaisier bracht de zaak ook onder de aandacht van de gemeente Ridderkerk, een van de aandeelhouders van Oasen. De ambtenaren kwamen er toen achter dat 'wij in het gemeentehuis eveneens te maken hebben met de forse tariefstijging.' De wethouder zou 'kritische vragen' stellen aan Oasen, maar daarop is nog geen antwoord gekomen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden