Ruzie om overdracht presidentiële staf en sjerp Argentinië

Wekenlang hebben de Argentijnen er naar uitgekeken: de ceremoniële foto waarop hun oude president Cristina Fernández de Kirchner symbolisch de macht overdraagt aan het nieuwe staatshoofd Mauricio Macri. Maar door een hoogoplopende ruzie over waar Kirchner de traditionele staf en sjerp moet overhandigen, dreigt de overdracht donderdag niet door te gaan.

Mauricio Macri en Cristina Fernández de Kirchner Beeld AFP
Mauricio Macri en Cristina Fernández de KirchnerBeeld AFP

Zakenman Macri, die op 22 november de verkiezingen won, heeft laten weten de eed tot president in het parlement in Buenos Aires te willen afleggen. Maar de traditionele staf met het wapenschild van de republiek en de sjerp in de kleuren van de Argentijnse vlag wil Macri in het presidentieel paleis, de Casa Rosada, ontvangen.

In de wet is niks geregeld over de plek waar de nieuwe Argentijnse president de regalia zou moeten ontvangen. Macri wijst echter op de geschiedenis: ook Raúl Alfonsín (1983-1989), Carlos Menem (1989-1999) en Fernando de la Rúa (1999-2001) ontvingen sinds de terugkeer van de democratie in het Zuid-Amerikaanse land de staf en de sjerp in het presidentieel paleis.

Kirchner wil echter niks weten van een ceremonie in de roze ambtswoning aan de beroemde Plaza de Mayo. In het parlementsgebouw weet de Argentijnse zich nog gesteund door aanhangers en partijgenoten. In de Casa Rosada zouden voornamelijk genodigden van politieke tegenstander Macri de aandacht opeisen bij de symbolische machtsoverdracht.

Daarom wijst Kirchner er op dat Eduardo Duhalde (2002-2003) en haar echtgenoot Néstor Kirchner (2003-2007) juist in het parlement de presidentiële attributen ontvingen. Ook Kirchner zelf ontving in 2007 in het parlementsgebouw aan de Plaza de la Constitución de staf en sjerp uit handen van haar echtgenoot. Bij Kirchners herverkiezing in 2011 - haar man Nestór was een jaar daarvoor overleden - pakte ze zelf de staf en liet ze de sjerp door haar dochter Florencia omhangen.

Cristina Fernández de Kirchner ontvangt de staf van haar echtgenoot Nestór in 2007. Beeld AP
Cristina Fernández de Kirchner ontvangt de staf van haar echtgenoot Nestór in 2007.Beeld AP

Verhit telefoontje

Al dagen houdt de ruzie tussen Kirchner en Macri de Argentijnen bezig. Zo vertelde Kirchner op haar Facebook over een verhit telefoongesprek dat zij en Macri met elkaar voerden over de symbolische overdracht. 'Macri schreeuwde tegen mij. Als politica kan ik wel wat hebben, maar dit was een gesprek tussen een man en een vrouw. Hij ging echt tekeer over die staf. Ik moest hem eraan herinneren dat hij in gesprek was met een vrouw', aldus een geëmotioneerde Kirchner.

Macri ontkent de beschuldigingen en heeft op zijn beurt de Argentijnse openbare aanklager gevraagd een procedure te starten zodat hij donderdag al vanaf middernacht president van Argentinië is en niet pas om 12 uur 's middags, als de presidentiële eedaflegging staat gepland.

Hierdoor zou Macri als president zelf kunnen bepalen waar de ceremonie wordt gehouden. Desnoods wil Macri de voorzitter van het Hooggerechtsho,f Ricardo Lorenzetti, inschakelen om hem de staf en de sjerp te overhandigen.

Maagd van Luján

Kirchner en haar aanhangers zijn hier weer woest over en hebben Macris stap getypeerd als 'een staatsgreep'. Óscar Parrilli, hoofd van de inlichtingendienst en vertrouwensman van Kirchner, heeft zijn landgenoten zelfs gewaarschuwd dat als Macri zijn zin krijgt 'Argentinië twaalf uur lang geen legitiem bestuur zal hebben.'

De bittere strijd tussen Kirchner en Macri houdt ook de vele buitenlandse genodigden voor de ceremonie in spanning. Waar moeten ze donderdag om 12 uur 's middags plaatselijke tijd aanwezig zijn? In de Casa Rosada of het parlementsgebouw?

Zelfs Juan Carlos Pallarols, die voor elke nieuwe president een persoonlijk exemplaar van de staf ontwerpt, zou telefonisch zijn bedreigd. Aanhangers van Kirchner zouden hem fijntjes hebben laten weten Macri vooral niet aan een nieuwe staf te helpen.

'Ze dreigden de politie op mij af te sturen. Dat is mij niet meer overkomen sinds de dictatuur', liet Pallarols weten. Hij zegt het gekibbel tussen Kirchner en Macri zat te zijn en zijn onlangs nieuw vervaardigde presidentiële staf desnoods aan de Maagd van Luján, de schutsvrouw van Argentinië, aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden