Ruzie om bevoordelen damtalenten

Het is een opvallende passage op pagina 25 in het programmaboekje van het Nederlands kampioenschap dammen, dat woensdag van start ging in Heerhugowaard: 'Roel Boomstra en Pim Meurs spelen in de Challenge 2012 in Korbach als zij vormbehoud laten zien in het NK 2012 door bij de eerste zes te eindigen'.

AMSTERDAM - De twee jonge damtalenten hebben van de Nederlandse dambond (KNDB) een beschermde status toegewezen gekregen voor het WK kwalificatietoernooi in Duitsland dit najaar. Het gevolg is dat twee van de drie toernooitickets al vergeven zijn voordat er überhaupt een zet is gedaan. Die beslissing viel bij verscheidene NK-deelnemers verkeerd, getuige hun protestbrief.


Vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen is de initiatiefnemer van de brief. 'Het NK is een individueel kampioenschap, daarbij hoort dan dat iedereen gelijke kansen heeft. Dat is nu niet zo en dat klopt niet', vertelt de 36-jarige geboren Brabander.


Hij hoorde twee weken geleden voor het eerst van het bondsbesluit. 'Normaal zijn dammers nogal traag met reageren op mailtjes, tenzij er iets wereldschokkends gebeurt. Maar nu mailden we meteen met elkaar over hoe vreemd we de gang van zaken vonden. Dat zegt dan wel wat.'


Rob Clerc, bondscoach van de dambond, begrijpt de teleurstelling van de dammers. Hij was als lid van de commissie topsport van de KNDB verantwoordelijk voor de toekenning van de beschermde status voor Meurs (24) en Boomstra (19) ongeveer twee maanden geleden. 'Maar de keuze voor een beschermde status dit jaar vloeit voort uit de sportieve richtlijnen die NOC*NSF en de dambond stellen. Voor 2016 willen we graag een wereldkampioen hebben en met Meurs en Boomstra denken we de meeste kans daarop te hebben', verklaart Clerc.


Ook KNDB-voorzitter Johan Haijtink geeft aan een bepaalde prestatiedruk vanuit NOC*NSF te voelen. Hij voelt zich een beetje ongemakkelijk. 'Thijssen heeft zeker een punt. Je kunt spelers niet gaan bevoorrechten en in de toekomst zullen we ons gaan beraden. We gaan rekening houden met de standpunten van de andere spelers. Maar de brief komt voor dit toernooi te laat. We hebben veel geïnvesteerd in die twee jongens. Zij zijn de talenten van de bond.'


'Oneerlijk', oordeelt de Nederlandse damgrootheid Harm Wiersma over de bondskeuze. De zesvoudig wereldkampioen is van mening dat iedereen een gelijke kans moet hebben op een WK-ticket. 'Dit kan je niet maken. Thijssen en de andere dammers verschillen op basis van kwaliteit echt niet zo veel van Meurs en Boomstra. Die zijn alleen jonger.'


Volgens de 58-jarige Fries moet de bond oppassen dat het geen schade toebrengt aan de ambities en enthousiasme van de damsporters. 'Die mannen proberen wel van de sport te leven. Daarvoor moet je een status halen, maar hoe kan dat als je geen wedstrijden speelt?'


Thijssen gaf aan de spelersreactie nogal mild te hebben opgesteld. In de brief wordt onder andere begrip getoond voor de keuze van de bond voor Meurs en Boomstra. Ook ondertekenden slechts acht van de in totaal veertien toernooispelers de brief.


Wiersma begrijpt dat wel. 'Spelers zijn bang dat ze er later last van krijgen als ze te fel reageren. Maar dit is gewoon een hele kwalijke zaak en gaat ten koste van de sportiviteit. Dit hadden ze niet bij mij moeten doen, dan hadden ze een groot probleem gehad', vertelt hij bevlogen.


De damwereld hoeft niet te rekenen op taferelen zoals in de turnsport. Daar werd de beslissing van de turnbond om Epke Zonderland voor te dragen voor de Olympische Spelen in Londen door collega-turner Jeffrey Wammes tot in de rechtbank aangevochten.


Thijssen reageert nuchter: 'Men gaat in het dammen nooit echt tot het uiterste met dit soort zaken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden