Ruzie met Marokko over uitkeringen laait weer op

Marokko geeft een uitleg aan de overeenkomst over verlaging van de uitkeringen die voor Nederland onacceptabel is. Daardoor komt opzegging van het verdrag met Marokko dat de export van uitkeringen regelt weer aan de orde. De verhandeling van die opzegging werd gestaakt omdat minister Asscher van Sociale Zaken in september en akkoord sloot met Marokko.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.Beeld anp

Marokko verwacht dat uitkeringen ook naar de Westelijke Sahara worden overgemaakt. Dat gebied ten zuiden van Marokko is sluipenderwijs geannexeerd sinds de terugtrekking van de Spaanse kolonisator. Die annexatie wordt door de Verenigde Naties afgewezen en niet erkend door Nederland.

Akkoord

In september sloten Marokko en Nederland een akkoord over verlaging van uitkeringen die naar Marokko worden overgemaakt. Dat akkoord zou deze maand worden ondertekend en op 1 januari 2016 van kracht worden.

De nieuwe eis van Marokko haalt dat akoord onderuit. 'Daardoor is er dan ook geen overeenstemming bereikt over het wijzigingsprotocol en kunnen de afspraken uit het gesloten akkoord niet worden uitgevoerd', schrijft Lodewijk Asscher (PvdA) minister van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Lodewijk AsscherBeeld anp

Debat

De Tweede Kamer heeft gisteren meteen besloten om het debat over opzegging van het verdrag met Marokko in januari af te ronden. Als de Eerste Kamer ook voor 1 februari instemt met opzegging, kan dat op 1 januari 2017 een feit kan zijn. Daar zit zo'n haast bij om burgers de mogelijkheid te geven hierover een referendum aan te vragen. Als de senaat niet meteen in januari instemt, kan het verdrag pas per 2018 worden opgezegd.

Het debat over opzegging van het verdrag werd gestaakt toen minister Asscher van Sociale Zaken in september na lang onderhandelen een akkoord sloot met Marokko. Dat akkoord ging over verlaging van uitkeringen die naar nabestaanden en arbeidsongeschikten in Marokko worden overgemaakt. Dat is een aanpassing volgens het zogenoemde woonlandbeginsel, waarbij de hoogte van de uitkering wordt verlaagd aan de hand van de koopkracht in het ontvangende land. De export van de kinderbijslag zou worden stopgezet. In ruil voor die concessies bood Nederland overgangstermijnen. De afspraak gold alleen nieuwe uitkeringen. Lopende uitkeringen moeten volgens internationaal recht altijd worden doorbetaald tot de aanspraak vervalt. Dat geldt ook als het verdrag wordt opgezegd.

De nieuwe eis van Marokko is voor Nederland onacceptabel en haalt het akoord onderuit. 'Daardoor is er dan ook geen overeenstemming bereikt over het wijzigingsprotocol en kunnen de afspraken uit het gesloten akkoord niet worden uitgevoerd', schrijft Asscher aan de Tweede Kamer.

Miljoenen

Nederland zou enkele miljoenen euro's besparen door het akkoord. Asscher heeft geen raming met het parlement gedeeld. Over opzegging van het verdrag is Asscher exacter. Hij verwacht dan op lange termijn bijna 40miljoen euro te kunnen besparen.Maar als de Europese Unie een Associatiebesluit met Marokko afsluit dan is de besparing op termijn maar 17 miljoen euro. De raad van ministers behandelt dat besluit komend voorjaa

Abdou Menebhi van het Euro-Mediterraan Centrum migratie en ontwikkeling, Emcemo, reageert bezorgd: 'Marokkaans-Nederlandse burgers zijn wederom inzet van een diplomatiek spelletje. Wij eisen nog steeds van Marokko en Nederland dat ze de rechten van Marokkaans-Nederlandse burgers beschermen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden