Ruzie in kabinet over Irak-missie

In het kabinet is een hevige strijd ontbrand over de financiering van Nederlandse deelname aan een vredesmacht in Irak...

Van onze verslaggever Theo Koelé

VVD-minister Hoogervorst van Financiën heeft het oog laten vallen op het miljardenbudget van CDA-staatssecretaris Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenweking, omdat het ministerie van Defensie het benodigde bedrag van ten minste 50 miljoen euro niet kan opbrengen.

Van Ardenne weigert echter geldschieter te zijn. 'Het kan absoluut niet de bedoeling zijn hiervoor ontwikkelingsgeld te gebruiken.' Volgens de bewindsvrouw staan internationale afspraken over de besteding van ontwikkelingsgeld de financiering van een louter militaire operatie in de weg.

Van Ardenne staat echter onder druk van haar minister en partijgenoot De Hoop Scheffer. De minister van Buitenlandse Zaken vindt dat financiële problemen geen obstakel mogen zijn voor deelname aan een stabilisatiemacht in Irak. Volgens zijn woordvoerder deelt het kabinet die mening.

Op militair niveau is inmiddels een akkoord in zicht met Groot-Brittannië over een Nederlandse bijdrage. Defensie spreekt over een bataljon van 600 mariniers dat in de eerste helft van juli kan worden ingezet in Basra, waar de Britten momenteel de scepter zwaaien. Voor het transport van de troepen wordt het schip Hr. Ms. Rotterdam gereed gehouden. Daarnaast wordt gedacht aan manschappen van de landmacht, gespecialiseerd in de bouw van bruggen en wegen, alsmede transport- en gevechtshelikopters met bijbehorende eenheden.

Minister Kamp van Defensie heeft geëist dat het kabinet zijn departement te hulp schiet. 'Zonder extra geld gaat geen marinier de grens over', is zijn stelling. Kamp is ook van plan om, mede wegens geldgebrek, de deelname aan de veiligheidsmacht ISAF in Afghanistan deze zomer te staken. Nederland levert sinds het begin van de vredesmissie, anderhalf jaar geleden, ruim 270 militairen, en sinds begin dit jaar nog eens 400 man als onderdeel van het hoofdkwartier. 'We kunnen met opgeheven hoofd vertrekken', aldus een zegsman van Kamp.

Het kabinet moet uiterlijk medio mei een beslissing nemen over deelname aan de stabilisatiemacht in Irak, willen de Nederlanders tijdig ter plekke zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden