Ruzie in Die Linke over screenen medewerkers

Het DDR-verleden blijft de Duitse oppositiepartij Die Linke achtervolgen. Na onthullingen over de Stasi-activiteiten van vooraanstaand medewerker Ruth Kampa, overweegt voorzitter Sahra Wagenknecht een antecedentenonderzoek voor medewerkers in te stellen. Fractievoorzitter Gregor Gysi, tegen wie ook nog een gerechtelijk onderzoek over zijn DDR-verleden loopt, is daar fel op tegen.

BERLIJN - Ruth Kampa (61), de manager van de fractie van Die Linke in de Bondsdag, werd onlangs door Die Welt ontmaskerd als voormalige medewerkster van de Oost-Duitse geheime dienst de Stasi. Volgens de krant, die beslag wist te leggen op haar DDR-dossier (nummer XV 4635/87), werkte de juriste twintig jaar voor het beruchte 'Ministerium für Staatssicherheit', zowel binnen als buiten de DDR.

Onder de namen 'Sonja Richter' en 'Ruth Reimann' verrichtte ze tussen 1969 en 1989, vlak voor de val van de Muur, als 'Inoffizielle Mitarbeiterin' (IM) werkzaamheden voor de dienst. In West-Duitsland zou ze gepoogd hebben informanten te werven. Die Welt noemt haar een 'Top-Spionin'.

Na de hereniging van de beide Duitslanden was Kampa als juriste actief. Sinds 2000 werkte ze als 'Geschäftsführerin' voor de Bondsdagfractie van de PDS, die later in Die Linke opging. Sinds haar ontmaskering is ze met verlof.

Kampa geldt als een vertrouwelinge van Gregor Gysi, sinds jaar en dag het gezicht van Die Linke. De fractievoorzitter heeft een goede kans binnenkort de leider van de kleine oppositie in de Bondsdag te worden. Als de vorming van een grote coalitie tussen de unie van CDU/CSU en SPD gestalte krijgt, zijn er nog maar twee, kleine oppositiepartijen. Die Linke van Gysi behaalde tijdens de verkiezingen in september 0,2 procent meer stemmen dan de Groenen.

Bij sollicitatiegesprekken wordt medewerkers van Die Linke nooit naar hun verleden in de DDR gevraagd, mochten ze daar de leeftijd toe hebben. Partijvoorzitter Wagenknecht, naast Gysi het andere, jongere gezicht van Die Linke in de politieke talkshows, overweegt na de voor de partij pijnlijke ontmaskering van Kampa nu zo'n 'Prüfung' wel in te voeren.

Dat strijkt weer tegen de haren in bij het gestaalde kader. CDU en FDP hanteren zo'n 'Stasi-check' ook niet voor leden met een Oost-Duits verleden. Mooiste voorbeeld blijft Angela Merkel, die als meisje en jonge vrouw 35 jaar in de DDR leefde.

Volgens sommige kranten zijn sommige leden van de partijleiding van Die Linke dan ook 'stinksauer' over de openlijke uitlatingen van Wagenknecht.

Saillant is dat Wagenknecht onlangs de interne strijd om het fractieleiderschap van Gysi verloor. In die machtstrijd toonde hij zich volgens waarnemers 'compromisloos'. Ook een duo-leiderschap, een zogenaamde 'Doppelspitze', wees hij van de hand.

Tegen Gysi zelf loopt nog een justitieel onderzoek naar een vermeend Stasi-verleden. Centraal staat de vraag of de politicus meineed heeft gepleegd toen hij in 2011 onder ede verklaarde dat die 'geheime' contacten er nooit zijn geweest. Liegt hij, dan hangt hem een celstraf van drie jaar of een boete boven het hoofd.

De beschuldigingen zijn niet nieuw. Die gaan terug tot het begin van de jaren negentig, de jaren dat de DDR werd ontmanteld. De jurist, afkomstig uit een communistisch milieu, zou jarenlang als informant voor de Stasi hebben gewerkt, net als Kampa als Inoffizieller Mitarbeiter. Zijn bijnamen zouden 'IM Notar' en 'IM Gregor' zijn geweest.

Gysi heeft dit altijd ontkend. Als jurist die dissidente Oost-Duitsers verdedigde, had hij weliswaar contacten met de DDR-autoriteiten, maar hij heeft 'willens en wetens nooit over een van zijn cliënten informatie aan de Stasi geleverd'.

Gysi verdedigde onder anderen dissident Rudolf Bahro, een Oost-Duitse filosoof die een kritisch boek (Die Alternative) over zijn land schreef. Bahro ging in 1978 voor acht jaar de gevangenis in. Een jaar later werd hij uitgewezen naar West-Duitsland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden