Ruzie in de top van ouderenpartij 50Plus

De politieke partij voor ouderen, 50Plus, maakt zich schuldig aan corruptie en machtswellust. Dat vindt Kees de Lange, senator en lange tijd de tweede man. Hij legt al zijn functies in de partij onmiddellijk neer.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MAARTJE BAKKER

DEN HAAG - De Lange maakte zijn besluit vrijdag per brief bekend aan partijvoorzitter Jan Nagel. 'Mijn vertrouwen in een aantal toonaangevende bestuursleden is tot het nulpunt gedaald', schrijft De Lange, die tot nu toe voorzitter was van het wetenschappelijk bureau en van de commissie die het verkiezingsprogramma opstelt.

Vooral Jan Nagel en vicevoorzitter Henk Krol, tevens hoofdredacteur van de Gay Krant, hebben het verbruid. Krol probeert 'heel hard alles naar zich toe te harken en zichzelf totaal onmisbaar te maken'. Daarbij schuwt hij volgens De Lange de verstrengeling van zakelijke en partijpolitieke belangen niet; Krol zou iemand uit zijn netwerk de website laten beheren. Hiervoor verzon hij volgens De Lange zelfs dat de oude website was gehackt. De Lange: 'Hij heeft overal een mannetje, een vriendje, een relatie voor.'

Volgens Nagel wordt Krol valselijk beschuldigd; er zijn offertes aangevraagd bij diverse websitebeheerders. De Lange zou zich zelf schuldig maken aan vriendjespolitiek, door een kennis aan te stellen als persoonlijk medewerker in de senaat.

Onder voorzitterschap van Nagel heerst er een 'verkeerde bestuurscultuur', zegt De Lange. 'Jan probeert ten koste van alles dingen in de doofpot te krijgen. Ook als je kritische of pijnlijke vragen stelt, negeert hij ze. Hij is voortdurend bezig zijn machtspositie te behouden en de dingen naar zijn hand te zetten door de halve waarheid te vertellen.' Niet waar, werpt Nagel tegen. 'Als er een is geweest die de afgelopen maanden heeft geprobeerd conflicten over kleine dingen in goede banen te leiden, ben ik het.' De toekomst van 50Plus ziet er slecht uit, voorspelt De Lange. 'Er zijn niet veel mensen die de boel voor de lange duur op de rails kunnen zetten, of die een verkiezingsprogramma kunnen schrijven dat niet is gebaseerd op gebakken lucht.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden