Ruzie dreigt over VN-rapport Congo

Een rapport van de Verenigde Naties stelt dat het Rwandese en Burundese leger oorlogsmisdaden heeft gepleegd in Oost-Congo tijdens twee oorlogen tussen 1993 en 2003.

ANP/AFP

Ook kan er sprake zijn van genocide, aldus het rapport dat vrijdag is uitgelekt.

‘De kennelijk systematische en wijdverspreide aanvallen duiden op een aantal belastende elementen. Als een geschikte rechtbank ze bewezen acht, zouden ze gekenmerkt kunnen worden als genocide’, aldus het rapport.

De tekst stelt dat de Congolese rebellen AFDL evenals het Rwandese en Burundese leger opzettelijk honderden mensen heeft geëxecuteerd.

De definitieve versie van het VN-rapport is minder stellig dan een eerder gelekt ontwerp. Op diverse plaatsen zijn woorden als ‘kennelijk’ en ‘vermoedelijk’ ingevoegd. Ook zijn er enkele paragrafen ingevoegd die uitleggen hoe moeilijk het is om genocide te bewijzen voor een rechtbank.

Het rapport pleit nu voor een volledig juridisch onderzoek naar misdaden in 1996 en 1997, die mogelijk als genocide beschouwd kunnen worden.

De ontwerpversie zorgde eerder voor zware kritiek van de Rwandese regering. Rwanda noemde die versie ‘een belediging aan de geschiedenis’ en gevaarlijk. Het land zegt juist de 3,2 miljoen Hutu-vluchtelingen in DR Congo te hebben geholpen. De beschuldiging van genocide komt hard aan bij de regering, omdat die zich er juist op beroept de genocide in Rwanda on 1994 te hebben beëindigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden