Ruzie cardiologen Haags ziekenhuis leidt tot twee doden

De samenwerkings- en communicatieproblemen binnen de vakgroep cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn de directe oorzaak van twee sterfgevallen tussen 2007 en 2012. Deze problemen behoren inmiddels tot het verleden, de afdeling is weer 'goed op orde'.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek onder leiding van hartchirurg Henry van Swieten. Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de commotie vorig jaar, toen naar buiten kwam dat tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Het onderzoek behelst de dossiers tussen 2007 en 2012. In totaal zijn gedurende deze periode 5370 patiënten geopereerd, 196 van hen overleden. In zestien gevallen leken er vreemde zaken aan de hand en uit nader onderzoek van Van Swieten blijkt dat twee van die sterfgevallen vermijdbaar waren.

Ondanks deze 'vermijdbare schade' is in samenspraak met de nabestaanden en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten dit niet verder te onderzoeken. Ook is volgens een woordvoerster van het ziekenhuis in overleg met de nabestaanden besloten geen verdere uitspraken te doen over de omstandigheden waaronder deze twee personen zijn overleden. 'Het gaat om een situatie waar we achteraf over hebben gezegd: dat had anders gemoeten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden