Ruzie binnen Greenpeace escaleert

Behalve het personeel van Greenpeace Nederland is ook een groot aantal stafleden van Greenpeace International in verzet tegen de directie van de internationale milieuorganisatie. Ze willen dat Kumi Naidoo opstapt als algemeen directeur en slechts aanblijft als 'ambassadeur' van het hoofdkantoor.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Ook eisen de stafmedewerkers van de internationale afdeling meer transparantie, een betere interne klachtenprocedure, strakker toezicht op het uitbetalen van dubieuze declaraties, milieuvriendelijk privégedrag van medewerkers en het stopzetten van de betaling aan de 'vrijwilligers' van de raad van toezicht, die nu jaarlijks 10- tot 35 duizend euro krijgen.

De opstand volgt op twee affaires rond Greenpeace International die volgens het personeel mede door de zwakke leiding zijn veroorzaakt. Vorige week werd al bekend dat ruim veertig campagneleiders van Greenpeace Nederland het aftreden verlangen van programmadirecteur Pascal Husting, die per vliegtuig bleek te pendelen tussen zijn werk in Amsterdam en zijn woonplaats Luxemburg.

Die brief van de Nederlandse medewerkers is onderdeel van een veel breder verzet, blijkt uit de recente briefwisseling tussen het personeel en de directie en toezichthouders van het internationale hoofdkantoor, dat ook in Amsterdam is gevestigd.

De medewerkers doen 29 voorstellen om de organisatie te verbeteren, waaronder betere managementcursussen en het instellen van een Ombudsman. 'Veel van wat nu wordt besproken, had al veel langer aangepakt kunnen worden, maar door de bedrijfscultuur konden stafleden zich daarover moeilijk uiten', schrijven de stafleden van Greenpeace International. 'Stilzwijgen is nu geen optie meer.'

Onder meer de affaire rond het verlies van 3,8 miljoen euro donateursgeld via ongelukkige valuta-investeringen had volgens de medewerkers sneller kunnen worden aangepakt. Al in oktober 2013 werd van de transacties melding gemaakt door een interne klokkenluider, waarna een intern onderzoek werd gestart. Door lopende verplichtingen kost de affaire Greenpeace ook volgend jaar nog geld.

De stafleden zijn vooral bezorgd over het behoud van kernwaarden van Greenpeace en de steun bij vrijwilligers en donateurs over de hele wereld. 'Het gaat ons niet om het beschermen van onze banen, strelen van ego's of het uiten van woede, maar om behoud en herstel van hoop van binnenin. We wensen niet langer verandering; we hebben die nodig.'

De vier jaar geleden aangetreden Zuid-Afrikaan Kumi Naidoo is volgens hen niet opgewassen tegen zijn taak. 'Velen hebben het gevoel dat hij grote waarde heeft als ambassadeur van Greenpeace, maar dat er een managing director nodig is om de taken van het executive team te vervullen.'

Naidoo zal de stap terug niet doen, schrijft hij in een antwoord. De directie wordt snel uitgebreid. Een Ombudsman vindt hij overbodig. 'We hebben een transparant klachtenbeleid.'

De twee recente affaires worden sinds vorige week onderzocht door de organisatie Governance and Integrity (G&I) in Zaandam. Dat bureau begeleidt integriteitsprogramma's bij onder meer de politie en publieke organisaties. Volgens G&I komt dat neer op 'het installeren van een moreel leerproces en een zorgvuldige handhaving daarvan'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden