'Ruzie bij Dialoogtafel: Groninger Bodem Beweging stapt op'

Het bestuur van de Groninger Bodem Beweging (GBB) wil de Dialoogtafel over aardbevingsschade door gaswinning verlaten. De groep die opkomt voor de belangen van hen die schade ondervinden door de gasboringen heeft dat vandaag op haar algemene ledenvergadering bekendgemaakt, meldt het Dagblad van het Noorden.

Een man laat de schade aan zijn huis in Loppersum zien. Beeld ANP

Met de komst van de nationaal coördinator Hans Alders is de Dialoogtafel zinloos geworden, stelt het bestuur van de GBB. Het bestuur wil voortaan rechtstreeks met Alders overleggen. Morgen overlegt de belangenorganisatie met haar klankbordgroep over het definitieve besluit.

De Dialoogtafel is opgericht om de 1,2 miljard euro van minister Kamp uit te geven en zo het vertrouwen van de inwoners in Groningen te herstellen. Maar de Dialoogtafel, bij het begin gepresenteerd als innovatieve vorm van inspraak, dreigt te verzanden in moeizaam overleg tussen de NAM en vertegenwoordigers van bewoners.

De Dialoogtafel, een overlegorgaan van de NAM, het Rijk, lokale overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, met een vergaderbudget van 6,2 ton per jaar, ziet het als haar belangrijkste taak zorg te dragen voor een onafhankelijke schadeorganisatie die op afstand staat van de NAM. 'De oprichting daarvan is de lakmoesproef van de Dialoogtafel', zegt Jan Kamminga, een van de voorzitters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden