Ruzie ADO Den Haag met sponsor komt ook voor Ondernemingskamer

De onrust rondom ADO Den Haag neemt toe. De clubleiding en grootaandeelhouder Wang Hui staan de komende maand in twee rechtszaken tegenover elkaar. Ondertussen eisen supporters het vertrek van Wang Hui.

Bart Jungmann
Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haag, verlaat het Kyocera-stadion. Beeld anp
Hui Wang, eigenaar van ADO Den Haag, verlaat het Kyocera-stadion.Beeld anp

De strijd om de hegemonie bij voetbalclub ADO Den Haag concretiseert zich vooralsnog op twee data. Op 15 december wil de clubleiding voor de ondernemingskamer, onderdeel van het Amsterdamse gerechtshof, aantonen dat eigenaar Wang Hui schuldig is aan wanbeleid. Het kan ertoe leiden dat de grootaandeelhouder zijn pakket moet inleveren.

Twee weken later, 28 december, staan beide partijen in een kort geding tegenover elkaar. Wang Hui moet dan voor de Haagse rechtbank antwoord geven op de vraag waarom hij financiële beloften niet heeft ingelost.

Tot die tijd bestoken beide partijen elkaar met beschuldigingen, een ruzie waarin alleen het eigen gelijk telt. Daarin laat United Vansen, de investeringsmaatschappij waar Wang de scepter zwaait, zich niet onbetuigd. Eerder hield de Chinese partij zich op de vlakte, nu niet.

Beschuldigingen

In twee uitgebreide verklaringen wordt ADO de schuld in de schoenen geschoven. Alle pogingen om de samenwerking van de grond te krijgen, worden volgens United Vansen gesaboteerd. Daarbij wordt verwezen naar een Chinese trainer en een Chinees voetbaltalent die geen eerlijke kans kregen in Den Haag. Ook zou ADO, in strijd met de afspraken, geen werk maken van de ontwikkeling van het Chinese voetbal.

'Het leiden van een voetbalclub is bijzonder gemakkelijk als het er alleen maar uit bestaat om aandeelhouders voortdurend om geld te vragen', aldus Terry Wang, de zoon van de hoogste baas en ondertekenaar van de brief.

In een van de epistels wordt beweerd dat in de loop der jaren 6 à 7 miljoen richting Den Haag is gegaan, zonder dat de club erin slaagt zijn huishoudboekje op orde te krijgen. ADO daarentegen beweert nog niet eens de helft te hebben ontvangen, oorzaak voor de acute geldnood.

Volgens Kees Jansma, lid van de raad van commissarissen, is een failliet allerminst denkbeeldig. Directeur Mattijs Manders vreest volgend jaar in de problemen te komen, mogelijk ook met uitbetaling van de salarissen. Als dat klopt, zijn de aanstaande rechtszaken van levensbelang.

Onrust

Ondertussen neemt de onrust op en rond de club toe. Tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht zondag eisten supporters het vertrek van Wang Hui. Haagse ondernemers worden warm gemaakt in het gat te springen dat Wang mogelijk achter laat.

'Laat ze nou maar eens een keer opstaan', aldus John van Zweden in een uitzending van Omroep West. De man die in zijn stad als de 'behangkoning' door het leven gaat, heeft zich bij eerdere crises al opgeworpen als de redder van betaald voetbal in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden