Ruzie aan de Herengracht

'Meneer Boerrigter wil alleen maar een slaatje slaan uit zijn eigen ontslag', verzucht Bert de Roo, de 43-jarige statutair directeur van Rocorp & Partners....

FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

De 32-jarige Fred Boerrigter heeft niet alleen een kort geding aangespannen tegen Rocorp, maar slingert ook allerlei aantijgingen de wereld in. En dat is pijnlijk voor een bedrijfje dat 'het moet hebben van vertrouwen', om met De Roo de spreken. En dat bovendien grote moeite heeft aan de kapitaalseisen van de beurs te voldoen.

Nu heeft De Roo wel tegenstanders van groter formaat gehad. Enkele jaren geleden was dat niemand minder dan Jan Kuijten, de financiële goochelaar die zich in de jaren tachtig manifesteerde als grootmeester van de schimmige transacties. In 1990 verwierf Kuijten de meerderheid in het commissionairshuis van De Roo, Nieuwenhuijse en Van der Pol, RNP Effecten, dat hij omdoopte tot Reiss & Co.

Na de ruzie met Kuijten begon De Roo voor zichzelf, met een variant op de naam RNP: Rocorp & Partners. Dat is vooral actief in de optiehandel. Na het magere jaar 1994 voldoet Rocorp met moeite aan de eis van een eigen vermogen van een miljoen gulden.

Boerrigter trad eind 1993 als account-manager bij het bedrijfje in dienst. Hij moest de Rocorp-klanten van advies dienen en hun effectentransacties uitvoeren. Zijn carrière leek een sprongetje te maken toen hij vorig jaar zomer de functie van statutair directeur kreeg. In de praktijk maakte dat nauwelijks verschil. Zijn salaris ging niet omhoog en Boerrigter deed voor 85 procent hetzelfde werk. De rest besteedde hij aan zijn werk als bestuurder - dat kwam hoofdzakelijk neer op vergaderen met zijn mede-directeuren De Roo en Ivonne Beynon.

De lezing van Boerrigter is dat hij in die vergaderingen herhaaldelijk heeft aangedrongen op verbetering van de bedrijfsvoering, met name van de organisatie en de administratie. Maar tevergeefs. Ook het controlebureau van de effectenbeurs zou zijn opgevallen dat er een en ander mis was. Op 14 maart stuurde het beursbestuur een brief met allerlei 'opmerkingen' over onder meer de interne controle. Een week later volgde een bespreking met een zware beursdelegatie.

Bestuursvoorzitter Van Ittersum, hoofd controlebureau Te Beest en diens plaatsvervanger Stam onderhielden de directie van Rocorp over de weinig florissante financiële situatie. Besloten wordt tot 'verscherpt toezicht' op Rocorp. In plaats van maandelijkse financiële overzichten moet er wekelijks worden gerapporteerd.

Voor Boerrigter was, nog steeds in zijn visie, de maat vol toen begin april enkele effectentransacties werden uitgevoerd die in strijd zijn met de wet Toezicht Effectenverkeer. Frank Holding uit Bergen trad als bemiddelaar op, terwijl die klant van Rocorp daar helemaal niet toe bevoegd was. De bezwaren die Boerrigter aanvoerde, werden door zijn mede-bestuursleden niet serieus genomen. En dus wilde hij voortaan niet langer mede-verantwoordelijkheid dragen en gewoon weer account-manager worden. Zijn mede-bestuurders zagen zijn ontslagaanvraag als bestuurder aan voor zijn definitieve vertrek en lieten hem niet meer in het kantoor.

Maar De Roo houdt er een heel andere lezing op na. 'Negentig procent van wat hij beweert raakt kant noch wal.' Toegegeven, er is 'commercieel een wat mindere periode', maar de relatie met het controlebureau is 'erg goed'.

Inderdaad is er een gesprek met de beurstop geweest en, ja, er moet voortaan wekelijks gerapporteerd worden in verband met het geringe eigen vermogen. 'Maar we zitten nu heel dicht bij het bedrag van een miljoen.' Ook staat een uitbreiding van het kapitaal op stapel, 'al hebben we daar nog geen definitieve goedkeuring voor'.

Volgens De Roo heeft het controlebureau geen enkele aanmerking op de gewraakte transacties van Frank Holding. Die waren 'volstrekt legaal', meent De Roo.

In zijn visie is Boerrigter simpelweg ontslagen. 'Zijn activiteiten gingen in tegen het commerciële belang van Rocorp.' Simpel gezegd: Boerrigter was van plan er met Rocorp-klanten van door te gaan en is nu bezig 'wild om zich heen te slaan'. Wie er gelijk heeft? Daar beslist binnenkort een Amsterdamse rechter over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden