Ruud, kijk me nou even aan. Rudieboy, hé!

Partijvoorzitter Hans Spekman schiet Ruud Koole aan op het PvdA-partijcongres in Utrecht, nadat bekend werd dat Koole niet zou keren in de Eerste Kamer.Beeld Freek van den Bergh

Och jezus, Spekman heeft weer een rood potlood achter zijn oor

Gisteren stond er een magistrale foto in de Volkskrant. Ruud Koole, de zojuist op een onverkiesbare plek gemanoeuvreerde ex-partijvoorzitter van de PvdA, wordt benaderd door Hans Spekman, de huidige partijvoorzitter. Ruud Koole kijkt strak voor zich uit en Hans Spekman ziet de bui al hangen. Ruud gaat niets terugzeggen.

Aan het hoofd van Hans Spekman zie je wat hij wil gaan zeggen. 'Ruud, Ruudje, ik wil even zeggen dat het vanuit mijn kant van het verhaal niks persoonlijks was, want ik ben altijd rechtdoorzee, zo ben ik, dat weet je, Ruud. Ik draag truien. Kom op man. Maar wat ik toch wilde zeggen tegen je, dat we er wel mee in ons maag hebben gezeten. Het gaat niet om het winnen toch? Dan zaten we wel bij een andere partij, hahaha. Ruud, luister, je hebt meegedaan, en dan weet je dat je kunt verliezen. Ja, dan kan je eens een keer 12de worden. Met de kinderen alles goed? Ruud, kijk me nou even aan. Rudieboy, hé! Zo iets lulligs gaat toch niet tussen ons in staan? Ruud?'

Op de foto is Ruud Koole de jongen die zojuist als voorlaatste is gekozen tijdens schoolgymnastiek. Verkeerde schoenen aan en hij leest boeken. Dat kan dus nooit wat zijn. Hans Spekman is de jongen van wie wordt gefluisterd dat hij al een keer heeft geneukt. Hij legt Ruud uit hoe je met een basketbal moet stuiteren.

Er staan een paar ontroerende details op de foto. Ruud Koole heeft een naambordje op. Die heeft hij moeten afhalen bij de ingang. De meisjes met rode lippen achter de incheckbalie hebben hem gevraagd wie hij is. Hij heeft Ruud Koole moeten zeggen. 'Ex-partijvoorzitter, hoer', heeft hij erachteraan gedacht.

Daarna heeft Ruud even staan twijfelen of hij het speldje achterop de naamkaart door zijn colbert prikt. Dat gaatje blijf je zien en dan moet hij voortaan altijd aan dit congres denken. Ruud heeft een PvdA-das om zijn nek. Een mosterdkleurige met een blauwe roos, want Ruud is altijd voor vernieuwing geweest.

Hans Spekman heeft een rood potlood achter zijn oor. Vergelijk dat maar met een banketbakker die met een emmer slagroom op schoot in de trein gaat zitten. Hans Spekman heeft drie kwartier voor de spiegel gestaan om zo nonchalant mogelijk een potlood achter zijn oor te frommelen. 'En als ik hem nou eens heel los uit mijn mond laat hangen? Werkt dat niet veel beter?'

Mensen met zichtbare potloden op het lichaam zijn verdacht. Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum en vroeger de bitch van Martin Bril ('Ja, hij belde me vaak. Heerlijk!'), zat een week geleden bij Eva Jinek en de hele tijd stak er een potlood uit zijn borstzak. Ook hij was een doodgeschoten cartoonist, of zoiets. In allebei de potloodgevalletjes is dit wat mij stoort: er is over nagedacht.

Ruud Koole, dat zie je aan zijn kop, heeft dat potlood van Spekman ook gezien. Meteen na binnenkomst in de congreszaal. Och jezus, Spekman heeft weer een rood potlood achter zijn oor. Daarom kijkt Koole hem niet aan. Hij ziet de fotograaf, Freek van den Bergh, vlak voor hem hangen. Als hij Spekman nu een hand geeft is hij de lul. Waardig blijven, Ruud. Voor je uit blijven kijken.

Thuis heeft Ruud Koole schreeuwend een doos kleurpotloden vertrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden