Ruttiaans trefzekere VVD'er met nogal linkse trekjes

De formatie mag dan even stilliggen, de Volkskrant onderzoekt alvast welke interessante kandidaten worden genoemd voor het nieuwe kabinet.

Eric van der Burg Beeld anp
Eric van der BurgBeeld anp

De mondhoeken van Eric van der Burg (51) zijn altijd in een kleine lach gekruld. Zijn jongensachtige gezicht lijkt continu in de kom-maar-opstand te staan. Deze VVD'er is al zijn hele volwassen leven actief in de Amsterdamse politiek. Eerst als deelraadslid in de Bijlmer, toen als raadslid en sinds 2010 is hij wethouder in de hoofdstad. Hij zou dit het liefst tot zijn 80ste blijven, zei hij vorig jaar tegen Het Parool. Maar als Rutte hem belt voor een ministerspost, 'zal ik niet meteen nee zeggen'.

Het zou zomaar kunnen dat Rutte belt. Van der Burg heeft een mooie staat van dienst in Amsterdam. Meerdere keren werd hij door lokale media uitgeroepen tot beste raadslid. Afgelopen december schoot hij vol toen hij van tv-zender AT5 ook de titel van wethouder van het jaar kreeg. 'Een bruggenbouwer met een goede dossierkennis. Maar ook een koopman, die het politieke spel zo goed beheerst dat hij zijn punten gerealiseerd krijgt', jubelde het juryrapport.

De echte storm rond zijn taaiste dossier - hervorming van de erfpachtregeling - moest toen nog opsteken. 'Het nieuwe jaar beginnen we goed', beloofde hij in december. Maar toen de VVD'er in januari zijn voorstel presenteerde, barstte het verzet los. Vooral Amsterdammers in de duurdere wijken - veelal VVD-kiezers - zouden enorme bedragen moeten neerleggen om de erfpacht voor de grond onder hun huis eeuwig af te kopen.

Van der Burg stelde de prijzen naar beneden bij en hield coalitiepartij SP aan boord met een ruttiaanse deal. Toen Rutte aan het begin van zijn tweede kabinet op verzet in eigen kring stuitte vanwege de voorgenomen inkomensafhankelijke zorgpremie, bood hij de PvdA een half miljard euro lastenverlichting voor lagere inkomens in ruil voor een streep door het plan. Zo kreeg de SP in Amsterdam meer sociale woningen en meer armoedebestrijding. In juni was de nieuwe regeling een feit, na een decennium van verwoed debat.

Ook een feit: de wethouder had krassen opgelopen. De kritiek op zijn handelen was niet mals. Hij had te lang gedraald met het presenteren van een plan. Het college van B en W hield een referendum tegen, dat werd hem aangerekend. Ook in het aangenomen voorstel zijn erfpachters binnen de ring aanzienlijk duurder uit dan daarbuiten. Hij werd uitgemaakt voor Robin Hood - geen compliment voor een VVD'er. Maar het gezicht van Van der Burg is er niet minder door gaan stralen.

Hij is een atypische VVD'er, woont al bijna zijn hele leven in een huurhuis in de Bijlmer, drinkt geen druppel alcohol, zegt dingen als: 'Hoe meer asielzoekers, hoe beter'. 'Knettergek', sneerde PVV-leiders Wilders daarover op Twitter. In een speech in de Amsterdamse Stadsschouwburg ageerde Van der Burg dit voorjaar tegen 'enclaves': buurten waar alleen migranten wonen, maar ook witte enclaves waarin mensen 'zich wanen in een klein-Volendam', 'waar mensen zijn blijven hangen in een tijd die er nooit geweest is'.

Als wethouder is hij onder meer verantwoordelijk voor zorg, welzijn en sport. Toen hij nog raadslid was, gaf hij leiding aan verscheidene verzorgingstehuizen in Amsterdam. Het is kennis en ervaring die van pas komt op het ministerie van VWS.

Wie: Eric van der Burg (VVD)

Waar kennen we hem van: gevierd wethouder in Amsterdam

Welke plek: Volksgezondheid, welzijn en sport

Waarom wel: handige compromissensluiter

Waarom niet: VVD'er met linkse trekjes

Lees ook de vorige afleveringen van Ik word genoemd:

Wim van de Donk (CDA): Brabantse crimefighter die het CDA niet zal misstaan (+).

Roel Kuiper (Christenunie): Senator en ernstige criticus van privatisering (+).

Kajsa Ollongren (D66): Voor D66'er Ollongren is het Binnenhof zeer bekend terrein (+).

Tamara van Ark (VVD): Stevige VVD'er beheerste de fractiebeslommeringen (+).

Sigrid Kaag (D66): Wereldwijze D66'er die uitblinkt in onderhandelen (+).

Mona Keijzer (CDA): Kampioen van de voorkeurstemmen is klaar voor het kabinet (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden