Commentaar

'Ruttes rigide zwijgen over Polenmeldpunt maakt de zaak erger'

Ruttes zwijgen over het Polen-meldpunt heeft zich tegen hem gekeerd. Met serieuze reputatieschade als gevolg, meent Raoul du Pré.

Rutte staat de pers te woord nadat hij in de kamer vragen heeft beantwoord over het Polenmeldpunt van de PVV. Beeld ANP

Het is een nobel streven van de premier: niet reageren op elke provocatie van Wilders. Dat zouden meer mensen moeten doen. Zolang elke tweet van de PVV-leider nieuw debat oproept, bepaalt hij en niemand anders de politieke agenda. Ruttes officiële lijn is daarom: 'Alleen als Wilders te ver gaat, zeg ik er wat van.'

Vaak werkt die tactiek. Vele keren zweeg Rutte op vragen over de PVV, waarna politieke stormpjes in spe snel overwaaiden. Toen hij eens wél reageerde (in het debat over de Turkse premier Erdogan) ging het meteen dagenlang nergens anders meer over. Sindsdien is Rutte nog terughoudender.

De internationale opschudding over het onbehouwen Polen-meldpunt van de PVV toont echter aan dat stilte niet altijd werkt. Terwijl de veenbrand van verontwaardiging steeds feller oplaait, bijt de premier zich vast in zijn aanvankelijke standpunt dat hij niet reageert. Zelfs nu het Europees Parlement hem vraagt het meldpunt te veroordelen als een discriminerend en kwaadwillend initiatief, blijft Rutte erbij dat het niet zijn meldpunt is. Een waardeoordeel geeft hij niet. Impliciet zegt hij daarmee dat gedoogpartner Wilders nu dus niet te ver gaat.

De premier kan met het resultaat zelf toch ook niet tevreden zijn. Tien ambassadeurs, twee eurocommissarissen, het europarlement en zelfs prominente VVD'ers als Frits Bolkestein spraken hun afkeuring over het meldpunt uit. Een paar zinnen uit Ruttes mond, om afstand te nemen, waren waarschijnlijk genoeg geweest om de storm te doen luwen.

Ruttes rigide zwijgen heeft de zaak in dit geval erger gemaakt. Voor hemzelf, omdat zo langzamerhand de indruk ontstaat dat hij Wilders niet durft aan te pakken. En voor Nederland, want het meldpunt straalt over de grens allang niet meer alleen op Wilders af, maar op de hele natie. Serieuze reputatieschade dreigt. De stilte heeft zich tegen Rutte gekeerd. Dat is een inschattingsfout die hem nog lang kan achtervolgen.

Raoul du Pré is politiek redacteur van de Volkskrant

 
Zo langzamerhand ontstaat de indruk dat Rutte Wilders niet durft aan te pakken.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden