Ruttes mañana-kabinet regeert over z'n graf heen

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Goedemiddag, zoveel rust als het kabinet uitstraalt, zoveel haast heeft de oppositie. Dwarsboomt Jesse Klaver de salarisverhoging van Ralph Hamers?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

OP DE LANGE BAAN
Het statiegeld

Vaak krijgen kabinetten het verwijt dat zij niet verder kijken dan hun neus lang is: de waan van de dag regeert. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Rond het derde kabinet-Rutte tekent zich een heel andere trend af. Deze ploeg kijkt juist graag jaren vooruit, tot ver over de eigen regeerperiode heen. Alleen met de afschaffing van het referendum wordt grote haast gemaakt, verder is mañana mañana het nieuwe motto in de Trêveszaal.

De kilometerheffing voor vrachtwagens, waarvan het regeerakkoord nog zei dat die 'zo spoedig mogelijk' zou komen? Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven liet het kabinet deze winter weten dat het nog wel even kan duren. Zeker een jaar of vijf. Langer dus dan het kabinet er zelf zal zitten.

De veelbesproken wietteelt onder overheidstoezicht? Een experiment zou binnenkort beginnen, maar vorige week liet het kabinet weten dat het 2019 wordt. Het experiment zelf zal vervolgens vier jaar duren, de 'onafhankelijke evaluatie' daarna nog zeker zes maanden. Waarna een nieuw kabinet, geheel afhankelijk van de politieke samenstelling, zelf kan beslissen of er nog iets van komt.

Afgelopen weekend voegde staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zich in het kamp van de vooruitregeerders. Zij sympathiseert met de brede maatschappelijke roep om statiegeld op kleine plastic flessen. Maar voor 2021, als het kabinet afzwaait, zal het er niet van komen. Tot die tijd krijgt de verpakkingsindustrie nog één keer de kans om de hoeveelheid plastic flesjes in het milieu serieus te verminderen. Of het statiegeld er wel of niet komt is straks uiteindelijk aan een volgend kabinet.

Dat mag gerust worden beschouwd als een triomf voor de verpakkingsindustrie, behaald dankzij vakkundig 'meestribbelen', schrijft columnist Sheila Sitalsing.

Stientje van Veldhoven. Beeld anp
Stientje van Veldhoven.Beeld anp

OP STEL EN SPRONG
Wet tegen Hamers

In het licht van al dat uitstel, valt op dat de oppositie juist haast aan de dag legt. GroenLinks werkt sinds het weekend met de grootst mogelijke spoed aan een wet die moet voorkomen dat ING-directeur Ralph Hamers zijn salarisverhoging kan incasseren. Deze week moet ie af, daarna naar de Raad van State voor advies, en dan nog voor 23 april door de Tweede én de Eerste Kamer. Dat is de dag waarop de aandeelhoudersvergadering van ING de salarisverhoging moet goedkeuren.

Of Klaver enige kans maakt is nog onbekend. Weliswaar keurde zowat de voltallige Kamer de salarisverhoging vorige week af, maar de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 vinden het nog te vroeg om nu te reageren. Zij wachten de tekst van het wetsvoorstel af.

Jesse Klaver. Beeld anp
Jesse Klaver.Beeld anp

ZOEK DE VERSCHILLEN
Heemstede/Stadskanaal

Nu de gemeenten meer te zeggen krijgen, worden ook de verschillen groter. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart onderzoeken we in hoeverre het gevoerde beleid van gemeente tot gemeente verschilt.

Vandaag: de zorg. Waar de ouderenzorg in de ene gemeente gebukt gaat onder jarenlang bezuinigen, spelen ouderen in de andere gemeente onbezorgd hun partijtje scrabble.

null Beeld ANP
Beeld ANP

VERKIEZING OP KOMST
Het beste raadslid

Vier jaar geleden werd Ron Meyer uit Heerlen - nu SP-voorzitter - gekozen tot Beste Raadslid van Nederland. In de competitie zijn twaalf nieuwe kandidaten geselecteerd. Wie heeft in de gemeenteraad het meest bereikt? Op 20 maart, aan de vooravond van de verkiezingen, zal in Paradiso Amsterdam een van hen worden gelauwerd.

Vanaf nu kan op de twaalf kandidaten worden gestemd via besteraadslid.nl.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden