Ruttes excuusbrief is voor Lion Tokkie genoeg

'Ik zal uw achternaam niet meer gebruiken als typering voor mensen die in mijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren.' Voor Lion Tokkie is dat de belangrijkste zin in de brief die hij vrijdag van Mark Rutte ontving.

Ariejan Korteweg
Lion Tokkie. Beeld
Lion Tokkie.Beeld

De premier gebruikte de afgelopen weken de naam Tokkie geregeld als synoniem voor asociaal gedrag. Telkens als dat gebeurde, sneed dat de 125 Tokkies die Nederland telt, door de ziel. Ariejan Korteweg schreef donderdag over de gevolgen: sommige Tokkies hebben hun achternaam veranderd, de dochter van Lion Tokkie gebruikt haar meisjesnaam niet meer.

Sinds de tv-docusoap over een familie Ruijmgaart-Tokkie in Amsterdam - geen directe familie van Lion Tokkie - is 'tokkiegedrag' ingeburgerd als term om onaangepaste mensen te omschrijven. Als de hoogste ambtsdrager van het land dat overneemt, krijgt dat gebruik extra legitimiteit.

Lion Tokkie besloot het er niet bij te laten zitten; hij maakte zich in de Volkskrant tot spreekbuis van zijn familie en vertelde hoe zijn familie afstamt van Portugese Joden, die onder de naam Toci naar Nederland vluchtten.

Rutte had niet lang nodig om bakzeil te halen. Verslaggever Korteweg las vandaag zijn brief aan Tokkie. Daarin schrijft de premier dat hij zich kan voorstellen dat 'u zich erg gekwetst hebt gevoeld door mijn uitspraken met een verwijzing naar uw familienaam'.

Rutte: 'Het is gewoon niet leuk of prettig als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt, ongeacht of je ermee wordt bedoeld. Kortom, ik snap uw verhaal heel goed. Het is absoluut niet mijn bedoeling u verdriet te doen.' En dan volgt dus de belofte het niet weer te doen.

Uit het vocabulaire

Korteweg sprak vandaag opnieuw met Lion, die zich erkentelijk toont. 'De brief is mijn hele familie rondgegaan.' Hij typeert de brief als 'omfloerste excuses' en zegt: 'Voor mij is dit genoeg.'

Wel gaat hij nog een brief aan alle fractievoorzitters sturen met hetzelfde verzoek: gelieve de naam Tokkie niet meer op deze wijze te gebruiken. Ook de landelijke media kunnen een dergelijk schrijven verwachten. De Telegraaf schreef donderdag in een commentaar nog over 'fout xenofoob Tokkieland'.

Lion Tokkie had overigens wel twee pogingen nodig om 'Tokkie' uit het vocabulaire van de premier te krijgen. Na een eerste protest in januari kwam er al een briefje van Rutte. 'Ik kan mij voorstellen dat het vervelend is wanneer u het gevoel hebt dat uw familienaam door mijn opmerking bij RTL Late Night in een verkeerd daglicht is geplaatst. Ik kan u verzekeren dat dit geenszins mijn bedoeling is geweest.'

Een brief die hij een paar maanden later kennelijk vergeten was. In zijn schrijven van 3 juni verwijst Rutte op geen enkele manier naar die eerdere correspondentie. 'Ik verwacht dat het gebruik van de naam nu geleidelijk zal wegslijten', zegt Tokkie.

Zijn vertrouwen in Rutte is er niet door geschaad. 'Ik heb hem heel hoog zitten.'

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden