REPORTAGE

Ruttes beste grappen tijdens het Correspondents' Dinner

'Deze avond is een volkomen uit de hand gelopen grap', stelt Twan Huys kort voor de ceviche van zeebaars wordt opgediend. De beurs van Berlage is gevuld met op het oog zo'n vierhonderd gasten. Huys is geslaagd in zijn opzet: aan de ronde tafels wisselen journalisten en BN'ers elkaar af.

Joost de Vries
Mark Rutte tijdens zijn 'conference' Beeld anp
Mark Rutte tijdens zijn 'conference'Beeld anp

Eva Jinek, Humberto Tan, Ruud Gullit, Jort Kelder, Gordon. En ja, Halina Reijn zit aanvankelijk naast premier Rutte, maar Huys neemt na zijn openingspraatje plaats tussen premier en Reijn. Ook Neelie Kroes schuift halverwege het voorgerecht aan bij de premier. Nieuwsuur-journalist Bas Haan, verantwoordelijk voor de val van bewindslieden Opstelten en Teeven, is ook al tafelgenoot van Rutte.

Vier jaar geleden kreeg Huys de toezegging van Rutte in zijn programma College Tour. Die wees toen wel meteen op het afbreukrisico: 'Als het mislukt moet ik de volgende avond naar de koningin.' Vier jaar later is de koningin inmiddels koning geworden en zit Rutte in het laatste jaar van zijn tweede kabinet. Nu durft hij het aan.

Wordt dit leuk? De zaal vestigt de ogen op de premier. Daar gaat-ie.

Rutte: 'Het was ook een beetje de dag die je wist dat zou komen. Deze afspraak stond al vier jaar, en u weet: ik kom altijd mijn beloftes na.'

Zwartgelakte pagina

'Het was geen goed idee om Ard van der Steur mijn tekst te laten schrijven.' Hij houdt een zwartgelakte pagina omhoog. 'Van der Steur kon er niet zijn vanavond. Hij biedt daarvoor zijn welgemeende excuses aan.

'Er was veel te doen over het bezoek van Gordon aan het Torentje. Kort daarna stopte hij met zingen. Wie zegt dat stille diplomatie niet werkt?

'Deze avond heeft een bijzonder businessmodel. Journalisten die betalen om naar de minister-president te luisteren, terwijl dat 364 dagen per jaar gratis kan. Dat is bijna net zo iets als betalen voor een krant.

'Dank voor deze gelegenheid om primetime mijn visie op de toekomst van Nederland uit de doeken te kunnen doen. Veel journalisten zeggen dat ik geen visie heb, ik zie dat niet.

'Wij zijn voorzitter van Europa, dat is geen sinecure. Je komt na Luxemburg en Letland en die hebben wel wat neergezet. Daarom heb ik mijn talen geoefend met Frans Timmermans. Hij spreekt zeven talen! Binnenkort gaat hij naar de nonnen om te leren in één taal te luisteren.

Gordon tijdens het Correspondents Dinner. De Premier over Gordon: 'er was veel te doen over het bezoek van Gordon aan het Torentje. Kort daarna stopte hij met zingen. Wie zegt dat stille diplomatie niet werkt? Beeld anp
Gordon tijdens het Correspondents Dinner. De Premier over Gordon: 'er was veel te doen over het bezoek van Gordon aan het Torentje. Kort daarna stopte hij met zingen. Wie zegt dat stille diplomatie niet werkt?Beeld anp

Little Tower

'Ik spreek best prima Engels, toch kijken buitenlandse collega's mij soms gek aan als ik zeg dat ik ze mijn little tower wil laten zien.

'Als ik de pers moet geloven, dan is dit kabinet instabieler dan Balkenende op een skateboard. Toch kan ik het prima met de PvdA vinden. Zeg nou zelf (met dik accent), Lodewijk, Diederik, Eberhard, keurige jongens.

'2015 was een bewogen jaar. We namen afscheid van Ivo Opstelten. Thorbecke zelf heeft hem nog geadviseerd de politiek in te gaan.

'We gaan richting verkiezingen. Jesse Klaver zie ik als een belofte voor de toekomst. Laten we hopen dat het zo blijft. Ik doe een voorspelling voor na de verkiezingen: dan kan Alexander Pechtold Hans Wiegel een hand geven. Dan zijn ze allebei de beste premier die Nederland nooit heeft gehad.

'Als de avond slecht, valt noem ik het gewoon het plan-Samsom.'

Hij rondt af op een serieuze noot: 'Als ik eerlijk ben, kan het me niet zoveel schelen welke krantenkoppen morgen over me verschijnen. De vrijheid kan niet zonder vrije pers. Dat moeten we koesteren. Er zijn het afgelopen jaar bijna 70 journalisten omgekomen bij het uitoefenen van hun vak. Daarom herhaal ik wat ik zei bij de herdenking in januari op de Dam, een jaar na de aanslag op Charlie Hebdo: handen af van onze vrijheid.'

De premier heeft succes. Zijn grappen worden begroet met gelach en applaus. Aan het eind krijgt hij zelfs een staande ovatie.

Dan volgt komiek Dolf Jansen die Rutte liefkozend 'zijn voorprogramma' noemt. De stemming zit er inmiddels goed in. De stand-up sketches van Rutte en Jansen worden uitgezonden. De rest van de avond zijn de gasten weer onder elkaar. De tournedos moeten nog geserveerd. Obers met flessen wijn houden onderwijl de glazen tot de bolling gevuld.

Cabaretier Dolf Jansen in de Beurs van Berlage tijdens het Nederlandse Correspondents Dinner. Beeld anp
Cabaretier Dolf Jansen in de Beurs van Berlage tijdens het Nederlandse Correspondents Dinner.Beeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden