Rutte ziet het land op stoom komen

'S HERTOGENBOSCH - In Nieuwspoort, de nieuwste voorstelling van het Nationale Toneel, zit een scène met Mark Rutte. Althans, er is een scène waarin een van de acteurs een praatje probeert te maken met een enorme theaterlamp. Die torent boven hem uit en werpt daarbij een oogverblindend licht op zijn gesprekspartner - zo indringend dat die steeds verder ineenkrimpt, machteloos tegen zoveel onwankelbare zendingsdrang.


Ingewijden weten dat Mark Rutte ook een andere, minder zonnige kant heeft. Maar in zijn publieke optredens slaagt hij er nu toch al jaren met ijzeren discipline in om die helft in bedwang te houden. En als er verkiezingen op komst zijn, weet de premier al helemaal wat hem te doen staat: stralen, stralen, stralen - zo fel dat de rest van de partij wel moet volgen.


Zo wordt het zaterdag in Den Bosch, waar het VVD-congres zich warmloopt voor de komende verkiezingen voor de gemeenteraden en het Europees Parlement, onder aanvoering van de premier een feestelijke liberale middag. Rutte is pas 's ochtends uit het vliegtuig gestapt na zijn rondreizen door Azië. Hij is vol van zijn ervaringen met de meegereisde ondernemers. 'Wat maakt ons Nederlanders zo bijzonder? Dat we niet bang zijn, dat we altijd actief zijn, dat we overal handel willen drijven, dat we elkaar niet in de steek laten.' Een volk bovendien met een premier die, zo zegt hij zelf 'weet wat hij wil maar niet bang is compromissen te sluiten'. Hij vraagt en krijgt een gul applaus voor D66, ChristenUnie en SGP, de gedoogbroeders die zijn tweede kabinet eerder dit najaar uit het slop trokken.


En al die akkoorden beginnen nu dus wel mooi vruchten af te werpen, meldt de premier. 'Eindelijk.' Hij ziet 'een nieuw begin', en 'een land dat weer op stoom begint te komen'. Rutte: 'Er zijn tekenen dat we gelukkig de wind weer een beetje mee beginnen te krijgen. Op de woningmarkt lijkt het ergste achter de rug, het consumentenvertrouwen en de export trekken aan en we zijn uit de recessie.' Dat komt óók door het kabinet, zegt Rutte, omdat dat hervormt 'op een schaal die nooit eerder is voorgekomen'.


En zo wordt het een goednieuwsshow in Den Bosch. Zijn er dan geen zorgen over de gemeenteraden, waar de lokale lijsttrekkers in de aanloop naar 19 maart zullen moeten vechten tegen het beeld dat Rutte in Den Haag niet bepaald al zijn verkiezingsbeloften heeft ingelost? Rutte: 'Ja, mensen zullen vervelende vragen stellen.' En ja, geeft hij toe, de beloofde lastenverlichting legde het af tegen het streven om de begroting op orde te brengen.


Maar hij raadt zijn partijgenoten aan de kiezers nog wat geduld te vragen. 'Want we gaan het wel doen.'


Zijn er dan zelfs geen zorgen over de Europese koers, nadat partijcoryfeeën Neelie Kroes en Frits Bolkestein elkaar onlangs in de haren vlogen over de vraag of de VVD streeft naar meer of minder 'Europa'? En hoe moet de partij zich in hemelsnaam wapenen tegen de eurosceptici van de PVV en de SP? De zojuist gekozen Europese aanvoerder Hans van Baalen ('een wolk van een lijsttrekker', aldus Rutte) gaat zijn partijgenoten voor in de tekst die hij tot 22 mei uit hun mond wil horen: nee, Europa moet zeker niet te groot worden, maar is wel broodnodig. Letterlijk. 'Voor handel, handel, handel. Wie stemt voor de economie, is mijn partner.'


Op het podium krijgt hij de gelukwensen van Neelie Kroes. Maar meteen daarna spoedt hij zich naar de eerste rij, om ook Frits Bolkestein voor de camera's uitbundig de hand te drukken: 'Dit is de man van de interne markt!' Meer woorden heeft hij niet nodig. Van Baalen was niet voor niets jarenlang campagneleider. Hij kent de kracht van het beeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden