Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Rutte zet zich schrap voor The Donald

Beeld AFP

Goedemiddag, 

Premier Mark Rutte ontmoet maandag Donald Trump in het Witte Huis. Hoe gaat hij dat aanpakken? Verder ligt de politieke pers (weer) onder vuur en laat minister Eric Wiebes zijn coalitiepartners in shock achter. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u natuurlijk ook elke werkdag per e-mail kunt ontvangen. Regel het heel eenvoudig hier

Rutte moet schipperen in de Oval Office

Nu de top in Brussel achter de rug is, kan Mark Rutte zich op gaan maken voor zijn bezoek aan Donald Trump, maandag in het Witte Huis. Een mijnenveld, want heel het Binnenhof zal meekijken hoe de premier zich presenteert bij de pleitbezorger van America First. 

Gelukkig kreeg Rutte eerder in NRC Handelsblad al ongevraagd advies van zijn politieke vrienden. Zo moet Rutte zich volgens de CDA-leider Buma vooral niet als een ‘softie’ opstellen. Ook bij andere fractievoorzitters is er een hang naar confrontatie te bespeuren. Alexander Pechtold noemde Trump niet voor niets ‘een ladelichter’ en  GroenLinks-voorman Jesse Klaver vond de term 'mafklapper’ beter op z'n plaats. 

VVD-fractie voorzitter Klaas Dijkhoff ziet juist meer in een andere aanpak: ‘Ik denk dat je hem moet prijzen, een beetje slijmen. En dan iets zoeken waardoor hij kan denken dat er voor hem ook iets goeds in jouw verhaal zit.”

De vraag is hoe ver Rutte daar in wil gaan. Staatssecretaris Mark Harbers kondigde vorige week aan dat de premier in Washington ‘de intentie’ zal uitspreken om de onderhandelingen te hervatten over het vestigen van Amerikaans douanepersoneel op Schiphol. Binnen de coalitie is daarover nu commotie ontstaan, meldt het AD vandaag. Gaat Nederland zo onbedoeld ook Trumps ‘moslim ban’ faciliteren?

Inmiddels maakt het kabinet al weer terugtrekkende bewegingen, merkt Natalie Righton. Staatssecretaris Harbers benadrukt dat er ‘nog geen besluiten zijn genomen’. 

Beeld REUTERS

Fake news op het Binnenhof

À propos Trump: The Donald is zoals bekend geen liefhebber van journalisten, maar wellicht zou hij minder moeite hebben met de Nederlandse politieke pers. Op het Binnenhof schooien vooral makke schoothondjes rond, constateerde het bekroonde journalistenkoppel Kim van Keken en Eric Smit deze week bij de uitreiking van de Vondelingprijs.  De speech is inmiddels hier terug te lezen

Origineel is de kritiek niet; boutades tegen de parlementaire pers beginnen een opzichzelfstaand genre te worden. Zo pleitte Joris Luyendijk eerder al vurig voor afschaffing. Halbe Zijlstra zal het er wel mee eens zijn, zij het om andere redenen. (De ex-minister van Buitenlandse Zaken moest opstappen na speurwerk van een parlementair journalist.)

Beeld ANP

Wiebes zaait verwarring met zijn deal

De deal die gehakketak moest voorkomen, leidt juist tot meer gehakketak. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes presenteerde eerder deze week trots zijn akkoord met Shell en ExxonMobil over het afbouwen van de gaswinning in Groningen, maar inmiddels zijn zelfs de coalitiepartijen ‘in shock’ over de onderhandelingsresultaten.

Er hing een schadeclaim boven de markt omdat de twee oliegiganten 70 miljard euro aan gas niet meer mogen winnen. De deal van Wiebes voorkwam dat, maar wat is er nou precies afgesproken? 

Eerst meldde de VVD’er dat de twee bedrijven 500 miljoen investeren in een fonds voor ‘het toekomstperspectief van de regio’, maar daar prikte het Financieele Dagblad meteen doorheen.  Netto komt de contributie uit op slechts 135 miljoen. 

In het debat donderdagavond veroorzaakte Wiebes meer verwarring. De Kamer wilde weten of de NAM nu ook minder hoeft bij te dragen aan de herstelwerkzaamheden van zesduizend oude schadegevallen. Eerst wist Wiebes het antwoord niet, daarna zei hij tot ontzetting van de Kamer ‘ja’. Inmiddels vragen de collega’s van RTV Noord zich af of Wiebes niet eigenlijk ‘nee’ bedoelde.

Volgende week donderdag mag Wiebes een nieuwe poging doen om de verwarring weg te nemen.

Beeld ANP

Slob inspecteert de inspectie

Ook Arie Slob moet volgende week in de Kamer opdraven. Verslaggevers Kaya Bouma en Peter de Graaf schreven vandaag dat de onderwijsinspectie al in 2016 op de hoogte was van problemen rond de examens op het inmiddels beruchte VMBO Maastricht. Er kwamen meerdere klachten binnen van ouders, maar toch deed de inspectie nooit onderzoek naar de examens.

Slob kondigde vandaag een extern onderzoek aan naar de rol van de inspectie. Dinsdag is er een Kamerdebat over de kwestie. De minister hoopt dan ook duidelijk te maken wat er moet gebeuren om zoveel mogelijk leerlingen alsnog hun examens te laten halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.