Rutte zet Van Schijndel uit de fractie

VVD-leider Mark Rutte heeft Tweede Kamerlid Anton van Schijndel woensdag uit de fractie gezet. De VVD heeft dat bekendgemaakt...

Van onze verslaggevers

Rutte had Van Schijndel ter verantwoording geroepen over scherpe kritiek die het Kamerlid had geuit op het VVD-verkiezingsprogramma en op Rutte zelf. Op de opiniepagina van de Volkskrant stond vanmorgen een ingezonden brief van Van Schijndel met als titel: 'VVD neemt burgers niet serieus'. Van Schijndel eiste dat de VVD het programma zou aanpassen en dreigde met overstappen naar een andere partij.

Met name over dat laatste dreigement viel Rutte. Hij noemde dit ‘niet te tolereren’ omdat dit twijfel zaaide over Van Schijndels loyaliteit aan de liberalen. Hij stelde Van Schijndel woensdagmiddag voor de keuze om zijn brief in te trekken en zich ‘voor 100 procent te committeren aan de VVD’, of om zijn zetel beschikbaar te stellen. Van Schijndel wilde op geen van beide mogelijkheden ingaan, waarop Rutte besloot hem uit de fractie te zetten. Hij zal ook verwijderd worden van de VVD-kandidatenlijst, waar hij op een 39e plaats stond.

Van Schijndel weet nog niet wat hij nu gaat doen.

Van Schijndel (46) kwam vorig jaar tussentijds in de Tweede Kamer. Hij lag geregeld overhoop met de VVD-fractie wegens het innemen van afwijkende standpunten. Hij dreigde de afgelopen dagen over te stappen naar de partij EénNL van Marco Pastors en Joost Eerdmans.

Hij is de vijfde VVD-er die het veld ruimt sinds vorige week dinsdag de conceptkandidatenlijst bekend werd. Arthur Docters van Leeuwen, Arno Visser, Eske van Egerschot en Ed Van der Sande trekken zich terug en daarbij speelde onvrede over lage notering op de kandidatenlijst een rol.

Volgens Rutte kan met het vertrek van deze vier ‘niet over een kam scheren’ met dat van Van Schijndel. Hij wees erop dat de kandidaten de mogelijkheid hebben om binnen de partij te knokken voor een hogere plaats. Volgens Rutte is bij het opstellen van de kandidatenlijst gekozen voor ‘forse vernieuwing en dat kan altijd leiden tot ontevredenheid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden