Rutte: zaterdag geen akkoord, dan nadenken over 'plan B'

Als de Eurogroep zaterdag geen akkoord bereikt met Griekenland, dan is het aan de Europese regeringsleiders om na te denken over 'plan B'. Dit is het standpunt van premier Mark Rutte, zo blijkt uit een vertrouwelijk verslag van het debat op de eurotop. De minister-president lijkt hiermee te doelen op een Grieks faillissement.

Premier Mark Rutte arriveert op de eurotop in Brussel Beeld anp

Rutte maakte duidelijk dat het geduld op is; er is geen onderhandelingsruimte meer om te sleutelen aan de voorstellen die er liggen. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann sloot zich aan bij Nederland. Hij vindt dat het bij een mislukt overleg op zaterdag tijd is voor de regeringsleiders om na te gaan denken over de gevolgen van een 'Grexit'.

Het debat tussen de Europese regeringsleiders vond plaats na de Eurogroepvergadering van donderdagmiddag, waar twee documenten op tafel lagen: één pakket Europese eisen, samengesteld door de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie en het bod van de Griekse premier Alexis Tsipras.

'Extreme standpunten'

Het begint erop te lijken dat zaterdag het laatste moment is waarop de Griekse premier kan tekenen op de stippellijntjes onderaan het maatregelenpakket van de 'instituties', zoals de schuldeisers door de Grieken ook wel worden genoemd. Bij een akkoord ontvangt Athene de nog resterende 7,2 miljard euro van twee eerdere noodleningen (totaal 240 miljard) die het in 2010 en 2012 ontving van de eurolanden en het IMF. Tsipras vindt dat het IMF te 'extreme standpunten' inneemt.

Boyko Borissov, minister-president van Bulgarije, voelde weinig voor de argumenten van zijn Griekse ambtgenoot. Hij vergeleek de Bulgaarse pensioenen met die van de Grieken; met 180 euro per maand een stuk lager dan het gemiddelde pensioen in Griekenland. Bijval kreeg hij van EU-president Donald Tusk. Het spelletje is over, vindt Tusk. De Grieken moeten het doen met de laatste voorstellen.

Eerder al zei Angela Merkel dat de eurotop zich vandaag en morgen verder niet meer bezig gaat houden met de Griekse kwestie. Het zwaartepunt ligt op zaterdag. Dit onderschreef ook de Franse premier François Hollande. Als het zaterdag niet tot een akkoord komt, is er ook geen tijd meer voor de nationale parlementen om zich te buigen over de mogelijke gevolgen.

Boyko Borissov, de Bulgaarse minister-president, arriveert in Brussel op de Eurotop Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden