Rutte, Wilders, Verhagen overleggen op geheime plek

De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zijn maandagmiddag op een geheime plek in Den Haag bijeen voor infomeel overleg om te bekijken of er mogelijkheden zijn samen een kabinet te vormen.

Het informele overleg vond maandag vanaf drie uur in alle rust plaats. Dat zelfs de locatie niet naar de pers lekte, duidt erop dat de drie serieus in gesprek zijn – ondanks de eerder geuite reserves van het CDA jegens Wilders. De verwachting is dat er deze week meer gesprekken zullen volgen. Informateur Ruud Lubbers zou de koningin dan aan het eind van de week uitsluitsel kunnen geven of de partijen ook daadwerkelijk met elkaar in onderhandeling gaan over een regeerakkoord.

Zonder informateur

De drie gingen zonder informateur en zonder secondanten aan tafel. Voormalig CDA-premier Lubbers kwam vrijdag tot de conclusie dat andere meerderheidskabinetten ‘niet werkelijk bespreekbaar’ zijn, als de regeringsoptie over rechts niet is onderzocht. De CDA-fractie bepaalde zaterdag unaniem dat dat dan toch maar moest gebeuren, zij het informeel en nog niet via echte onderhandelingen.

Een rondgang door de fracties leert dat naast de driepartijencoalitie serieus wordt nagedacht over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Op die manier zou het CDA zonder veel gezichtsverlies in een rechts kabinet kunnen stappen. Ook wijzen betrokkenen erop dat de kans op ‘bedrijfsongevallen’ dan kleiner is: onervaren PVV-bewindslieden die uitglijders begaan.

Fiat

Wel zou Wilders in dat geval bij voorbaat zijn fiat moeten geven aan grootschalige bezuinigingen en hervormingen. Om niet van slechts 76 Kamerzetels afhankelijk te zijn, zou ook de SGP bij de besprekingen over een dergelijk minderheidskabinet kunnen worden betrokken. Na de Tweede Wereldoorlog is zo’n regering overigens niet voorgekomen.

Journalisten moesten maandag genoegen nemen met een glimp van de voorbereidingen van de VVD-top op het gesprek. Rutte lunchte met zijn formatieteam – de Kamerleden Stef Blok, Frans Weekers en Edith Schippers – bij het Italiaanse restaurant Perroni op het Plein. Overigens was informateur Lubbers maandag wel in de Eerste Kamer aanwezig om het vervolg van de gesprekken voor te bereiden. ‘De informateur is zoals afgesproken niet aangehaakt bij het overleg’, bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst.

Mark Rutte (VVD links), Maxime Verhagen (CDA, midden) en Geert Wilders (PVV, rechts) na afloop van de beëdiging van nieuwe kamerleden halverwege juni 2010 (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld Martijn Beekman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden