Rutte wil omstreden memo’s afschaffen dividendbelasting niet vrijgeven

De onthulling dat er toch memo’s blijken te bestaan over de afschaffing van de dividendbelasting leidt tot verontwaardiging bij oppositiepartijen. Eerder ontkende de coalitie nog het bestaan van de documenten. De oppositie eist nu opheldering van het kabinet en wil dat de stukken openbaar worden gemaakt. Premier Rutte wil daar niet aan meewerken.

Hessel von Piekartz
Minister-president Mark Rutte. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte.Beeld ANP

Het bestaan van de memo's kwam aan het licht door een afwijzing van een Wob-verzoek van twee onderzoekers aan de Universiteit van Amsterdam, meldde dagblad Trouw vrijdag. Daardoor werd duidelijk dat er toch documenten bestaan die nog niet openbaar zijn gemaakt.

Maar het ministerie van Financiën weigert vooralsnog de stukken vrij te geven. In de afwijzing schrijft het ministerie dat het openbaar maken van de documenten ‘afbreuk doet aan de bescherming van de noodzakelijke vertrouwelijkheid’ van de formatiegesprekken.

Rutte denkt daar net zo over. Vrijdag herhaalde de premier dat het ‘echt onwenselijk’ is als dergelijke interne stukken worden vrijgegeven, omdat partijen in de toekomst dan niet vrijuit kunnen onderhandelen. ‘Als je inzage geeft in alle gesprekken, wordt het onmogelijk om te formeren. En het is nu al een hels karwei.’

De oppositiepartijen gaan daar niet mee akkoord en vragen opheldering. ‘Wat heeft het kabinet te verbergen?’, twitterde GroenLinks-leider Jesse Klaver. Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de berichtgeving ‘zeer ernstig’, hij wil dat de memo’s zo snel mogelijk aan het parlement worden voorgelegd. Ook SP-fractieleider Lilian Marijnissen vindt dat de onderbouwing van de plannen nu openbaar moet worden gemaakt.

Het is volgens Rutte niet vreemd dat de memo’s niet zijn opgenomen in het 1.400 documenten tellende formatiedossier. Daarin worden volgens de premier enkel documenten verwerkt die via de formateur zijn opgevraagd. De memo’s waar het nu over gaat zijn volgens Rutte niet op die manier in het formatieproces terechtgekomen.

De premier houdt vol dat hij niet eerder over de stukken van Financiën wist. Ook de andere hoofdonderhandelaars hebben volgens Rutte vrijdag herhaald dat ze niet van het bestaan op de hoogte waren. Wel zei Rutte dat het goed zou kunnen dat aan andere tafels dergelijke stukken zijn besproken.

Ministers Koolmees en Schouten erkenden vrijdag dat ze tijdens de formatie documenten over de afschaffing van de dividendbelasting hebben gezien. Dat zou niet aan de ‘hoofdtafel’ met Rutte en de hoofdonderhandelaars zijn gebeurd.

De afschaffing van de dividendbelasting is omstreden omdat het plan elk jaar zo’n 1,4 miljard euro kost. Internationale aandeelhouders hoeven dankzij de regeling geen belasting meer te betalen over de geïncasseerde winstuitkering. Dat is volgens het kabinet gunstig voor het Nederlandse vestigingsklimaat. De oppositie meent dat het geld op een betere manier besteed kan worden. De partijen vroegen daarom diverse keren naar documenten die het plan onderbouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden