Rutte wil Nederland landbouwkampioen maken

GOES (ANP) - Nederland moet over vijf jaar landbouwkampioen van Europa zijn. VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft dat maandagavond gezegd tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Goes.

Om de Nederlandse landbouw te stimuleren presenteerde Rutte een vijfpuntenplan, gebaseerd op het verkiezingsprogramma van zijn partij.

In de eerste plaats wil hij dat er een streep gaat door alle landbouwsubsidies, omdat die de handel belemmeren. Rutte wil dat het volgende kabinet zich daar in Europa sterk voor maakt. Een stop op landbouwsubsidies kan echter alleen als ook Amerika en Azië hun steun aan de boeren terugschroeven. ,,Eenzijdige ontwapening is uitgesloten.''

Onnodige bureaucratie

Rutte wil verder dat de overheid de agrarische sector niet langer lastigvalt met onnodige bureaucratie. Hij riep de boeren op hem de meest irritante regels te melden, zodat hij het ministerie van Landbouw en Brussel het 'boek der verstikking van de landbouw' kan aanbieden.

Ook wil Rutte meer innovatie in de landbouwwereld. De Universiteit van Wageningen, de verwerkende industrie, de branchepartijen en de sector zelf moeten meer samenwerken. Verder moeten boeren een grotere rol spelen bij het natuur- en landschapsbeheer. Natuurorganisaties mogen daarop niet het alleenrecht hebben, aldus Rutte.

Lastenverlichting

De VVD-lijsttrekker wees erop dat boeren zullen profiteren van de lastenverlichting van 3 procent voor iedereen die zijn partij in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Hetzelfde geldt voor het voorstel beginnende ondernemers drie jaar vrij te stellen van winstbelasting.

Rutte riep in Goes minister Cees Veerman van Landbouw op de aankoop van gronden voor ontpoldering te staken en op zoek te gaan naar alternatieven. Volgens hem bestaat in Zeeland geen maatschappelijk draagvlak voor ontpoldering en zijn de boeren niet bereid daarvoor hun gronden te verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden