Rutte wil energiebeleid op 'Groen Rechtse' leest

Den Haag Mark Rutte is niet tegen het milieu, maar de VVD-partijleider heeft geen zin om een dikke trui aan te doen zodat de verwarming een graadje lager kan....

Bart Dirks

‘Consuminderen’, zo schrijft Rutte in zijn nieuwe Pamflet van een optimist, is slechts het afkopen van een schuldgevoel. Of het ook helpt, doet er niet toe. ‘Het is net ontwikkelingssamenwerking.’

De liberaal maakt zich óók zorgen over de steeds schaarser wordende voorraden gas, olie en steenkool. En de klimaatverandering vergt zeker actie. Maar de liberaal heeft niets op met pessimisten als Al Gore die een film maakte met ‘een hoop discutabele aannames en voorspelt dat de mensen overmorgen door woeste watermassa’s uit het bed wordt gespoeld’.

Daarom schreef Rutte een ‘Groen Rechts’ pamflet, waarin hij uitlegt hoe de komende decennia de energievoorziening kan worden gegarandeerd. Het is een ‘optimistische kijk op hoe de energierekening betaalbaar blijft en de tank vol’.

Wat is er nodig om die moderne en onafhankelijke economie te bereiken? Uitmuntend onderwijs en innovaties. Kappen in het woud aan milieusubsidies, maar garanderen dat de overheid als klant schone technologieën afneemt. En ja, de Groen-Rechtse economie van de toekomst voorziet ook in de bouw van kerncentrales.

Rutte prijst Nederlandse innovaties, zoals een katalysator voor de efficiëntere productie van schone brandstoffen en een tarwevariant die tegen droogte kan. En hij hoopt dat er auto’s komen die op waterstof of elektriciteit kunnen rijden.

‘Als dat lukt, maakt het niet uit hoeveel Aziaten hun rijbewijs halen.’

Bart Dirks

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden