Rutte wil 'dominante bijdrage' aan vluchtelingendebat

Nederland moet een 'dominante bijdrage' leveren aan het Europese vluchtelingendebat. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. 'Ik vind dat dat van Nederland verwacht mag worden.' Wat de inhoud wordt van die bijdrage kon hij nog niet zeggen. Het kabinet beraadt zich nog op een standpunt.

Premier Rutte in de Tweede Kamer.Beeld anp

Volgens de premier moet het hele vluchtelingenbeleid 'opnieuw worden doordacht'. Het kabinet en coalitiepartijen VVD en PvdA pogen momenteel tot een gezamenlijk standpunt te komen. Rutte wierp vragen op, maar formuleerde nog geen antwoorden. 'Hoe bereik je dat je het businessmodel van de mensensmokkelaars sloopt en kapotmaakt? Hoe bereik je dat mensen die hier asiel aanvragen in onze samenleving integreren en mensen die hier niets te zoeken hebben weer zo snel mogelijk teruggaan?'

Om dat te bereiken moet 'het hele bestaande instrumentarium' op de schop en 'zullen we bereid moeten zijn om nieuwe wegen in te slaan', stelde hij.

'Niet moeizaam'

De premier wilde niet zeggen welke nieuwe wegen het kabinet wil bewandelen. Ook liet hij zich niet verleiden tot commentaar op de migratievisie die de VVD in het voorjaar lanceerde. Hij ontkende dat de discussie in het kabinet moeizaam zou zijn. 'Ik zou het moeizaam maken als ik in het openbaar commentaar zou leveren op voorstellen van partijen.'

Nederland is al langer betrokken bij het plan dat Duitsland, Frankrijk en Italië maken voor de opvang en verspreiding van vluchtelingen in Europa. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vrijdag in Luxemburg na een overleg met zijn 27 EU-collega's. 'Je wilt bij de kopgroep horen en invloed kunnen uitoefenen', zei Koenders. Hij hamerde op de noodzaak van Europese solidariteit bij de verdeling van vluchtelingen. Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije spraken zich vrijdag echter uit tegen een verplicht vluchtelingenquotum.

Verdeelsleutel
Rutte ging vrijdag niet in op Europese voorstellen om vluchtelingen volgens een verdeelsleutel over Europa te spreiden. Wel nam hij afstand van uitlatingen van de Hongaarse premier Victor Orban, die waarschuwde dat Europeanen een minderheid op het eigen continent dreigen te worden. Volgens Rutte geeft het praten in tegenstellingen van religies en culturen 'natuurlijk geen pas'. De opmerkingen van Orban 'voegen niets toe aan de oplossing van het probleem'.

Verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel vergadert op maandag 14 september in Brussel met zijn Europese ambtsgenoten over de vluchtelingencrisis. Voor die tijd zal het kabinet de Tweede Kamer informeren over de Nederlandse inbreng bij die vergadering.

PvdA-leider Samsom in debat met premier Rutte over de vluchtelingenproblematiek (bij het Kamerdebat over 'Grote Dikke Ikke').Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden