Rutte: 'We moeten sorry zeggen voor aanpak Q-koorts'

Minister-president Rutte vindt dat de overheid excuses moet maken voor de manier waarop met de q-koortsepidemie is omgesprongen. 'We moeten sorry zeggen.' Ook vindt hij dat patiënten individueel recht hebben op vergoeding. Vice-premier Asscher ging hem eerder deze week al voor.

Raoul du Pré
Het rapport van de ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld anp
Het rapport van de ombudsman Reinier van Zutphen.Beeld anp

Rutte deed zijn uitspraken zaterdagmiddag in Eindhoven in het Debat van het Zuiden, live uitgezonden op de regionale Brabantse en Limburgse omroepen. Zo brengt de verkiezingscampagne plots een doorbraak in een al jaren slepend dossier. Q-koorts verspreidde zich vanaf 2007 tot 2011 via een geitenboerderij in Herpen over Nederland, vooral in Brabant, Limburg en Gelderland. De ziekte kostte zeker 75 mensen het leven, honderden patiënten kampen nog dagelijks met de gevolgen van de ziekte. Zij lijden bijvoorbeeld aan chronische vermoeidheid, zijn arbeidsongeschikt geworden of kampen met depressieve gevoelens.

Het optreden van de overheid is sindsdien onderwerp van zeer kritische evaluaties. Toen deskundigen in Brabant in 2008 alarm sloegen, reageerde het kabinet Balkenende IV (CDA, PvdA, ChristenUnie) in eerste instantie niet. De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid waren het oneens en werkten langs elkaar heen. Pas in februari 2009, twee jaar na de eerste uitbraak, werden hygiënevoorschriften voor de geitenhouders uitgevaardigd. Het fokverbod, het vervoersverbod, de vaccinatie en uiteindelijk het ruimen van 50 duizend geiten volgden pas toen al duizenden mensen ziek waren. De overheid wekte de indruk dat ze lange tijd niet goed wist wat er moest gebeuren en ook dat ze het probleem niet urgent vond.

Sindsdien vechten patiënten voor erkenning van hun situatie. Dat er nooit een financiële compensatie of een excuus is gekomen, is velen een doorn in het oog. Alle lijsttrekkers - inclusief Rutte - bleken het zaterdag plotseling eens dat excuses gemaakt moeten worden en dat in elk geval een deel van de gedupeerden recht heeft op vergoeding.

Rutte, Klaver en Roemer bij het Debat van het Zuiden Beeld anp
Rutte, Klaver en Roemer bij het Debat van het ZuidenBeeld anp

Ombudsman

Rutte: 'De ombudsman zegt: eigenlijk zou je toch moeten kijken naar een systeem van vergoeding. Dat is een zeer relevant verhaal. Ik denk dat hij gelijk heeft. Ik vind dat we dat moeten doen. We moeten de komende tijd kijken hoe we dat gaan vormgeven. En we moeten sorry zeggen.'

Omdat Rutte niet concreter werd, oogstte hij alsnog de toorn van met name Roemer, wiens SP al jaren vraagt om vergoeding. 'We hebben keer op keer gevraagd om compensatie. Keer op keer kregen we nul op het rekest. Help die mensen!' En Klaver (GroenLinks): 'Je moet gewoon boter bij de vis doen en zeggen: dit wordt geregeld.'

Zo ver ging Rutte nog niet. Het kabinet moet binnenkort nog officieel reageren op de aanbevelingen van de Ombudsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden