Rutte vreest ,,stevige draai'' van CDA

DEN HAAG (ANP) - De poging een nieuw kabinet te vormen van CDA, PvdA en ChristenUnie slaagt alleen als de christendemocraten ,,een stevige draai naar links'' maken. Dat betoogde VVD-leider Mark Rutte dinsdagavond tijdens een debat met informateur Rein Jan Hoekstra.

Rutte debateerde met Hoekstra over diens verkenning naar welke partijen het best een nieuw kabinet kunnen vormen. Hoekstra concludeerde dat CDA, PvdA en ChristenUnie begin januari kunnen gaan onderhandelen.

Volgens Rutte staan de PvdA en ChristenUnie ,,likkebaardend'' te kijken naar de schatkist om de economische resultaten van de afgelopen jaren om zeep te helpen. Om zijn nieuwe coalitiepartners terwille te zijn vreest Rutte dat het CDA na de tegemoetkoming over een uitzetstop van uitgeprocedeerde asielzoekers nog meer afstand zal nemen van het beleid van de afgelopen jaren, zoals rond de AOW of hypotheekrenteaftrek. ,,Het is wachten op een nieuwe draai.''

Opstelling SP

Rutte hekelde ook de opstelling van de SP, de grootste winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens de VVD'er schept een winst van zestien zetels verplichtingen maar liep SP-leider Jan Marijnissen razendsnel weg bij de gesprekken met CDA en PvdA. Marijnissen laat zijn kiezers in de steek, aldus Rutte.

Ook GroenLinks vindt dat de SP te snel weg is bij de onderhandelingstafel. Vicefractievoorzitter Kees Vendrik constateerde dat er niet eens is onderhandeld en CDA en SP dus blijkbaar geen enkele poging hebben gedaan om de verschillen te overbruggen.

SP-leider Jan Marijnissen zegt wel degelijk bereid te zijn geweest te onderhandelen met het CDA over een regeerakkoord, maar alleen op voorwaarde dat het CDA dat zag zitten. Pas toen bleek dat dat niet het geval was, haakte de SP af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden