Rutte: 'Volkskrant-onderzoek wijst uit: 80 procent wil in EU blijven'

'In de kern is 80 procent van de Nederlanders het ermee eens dat wij lid moeten blijven van de EU, maar dat er wel hervormd moet worden.' Op die manier duidde premier Mark Rutte het Volkskrant-onderzoek naar de (im)populariteit van de Europese Unie. Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de bevolking de macht van de EU wil inperken, 21 procent zegt helemaal uit de EU te willen stappen. De premier gaf daar vandaag in de Tweede Kamer een positieve draai aan.

PVV-er Barry Madlener spreekt over de EU in het debat met premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Timmermans.Beeld anp

Het parlement debatteerde vandaag over de 'Staat van de Unie', de kabinetsvisie op Europa. In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei pleitte premier Rutte voor 'koers houden'. In het debat werd veelvuldig verwezen naar het Volkskrant-onderzoek, vooral door de eurokritische partijen SP en PVV. Volgens Rutte was het goede nieuws dat '80 procent niet uit de EU wil'.

Het jaarlijkse debat is vooral een opsomming van standpunten van de verschillende partijen. Bij grote uitzondering krijgen ook europarlementariërs de mogelijkheid om in de Tweede Kamer te spreken. Zo waren onder anderen Bas Eickhout van GroenLinks en Dennis de Jong van de SP over uit Brussel.

EU-chagrijn
Het EU-chagrijn van Nederlanders is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Voordat de economische crisis uitbrak, was de mening over het economische nut van de Unie bijna het tegenovergestelde van nu. Circa tweederde van de Nederlanders vond in 2006 juist dat het EU-lidmaatschap het land voordeel opleverde (62 procent), berekende het CPB destijds.

Opvallend is dat Duitsland en de nieuwe oostelijke lidstaten - waar het economisch beter gaat - iets positiever zijn over Europa. De zuidelijke lidstaten - waar onder druk van Europese afspraken grote bezuinigingen zijn doorgevoerd - zijn juist negatiever dan de Nederlanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden