Rutte: vluchtelingenstroom moet binnen twee maanden zijn teruggedrongen

De vluchtelingenstroom vanuit Turkije moet binnen zes tot acht weken sterk zijn teruggedrongen. Dat zei premier Mark Rutte woensdag op een persconferentie in het Europees Parlement in Straatsburg. Volgens de premier moet Turkije bovendien snel met concrete voorstellen komen om de situatie van Syrische vluchtelingen in dat land te verbeteren. Het eerste deel van het toegezegde geld voor dat doel ligt klaar.

null Beeld afp
Beeld afp

De EU-leiders spraken in november af het Turkije-fonds aan te vullen tot 3 miljard euro. De Europese Commissie heeft 500 miljoen gestort, maar de lidstaten houden de hand op de knip. Het is belangrijk dat de rest van het geld wordt 'gedeblokkeerd', zei Rutte. Nederland zou circa 117 miljoen euro moeten bijdragen.

In ruil voor onder meer het geld moet Turkije de grenzen met Griekenland beter bewaken en Syrische vluchtelingen meer perspectief bieden zodat ze niet meer naar Europa trekken. Rutte wil 'nauw samenwerken' met Turkije om een succes te maken van het gezamenlijke actieplan.

Rutte zei eerder op de dag dat de vluchtelingenstroom vanuit Turkije binnen zes tot acht weken sterk moet zijn teruggedrongen. Over het 'plan B' als dat niet gebeurt, wilde hij niet uitweiden. De noodoplossing van de Oostenrijkse regering om dit jaar niet meer dan 37.500 asielzoekers op te nemen vindt Rutte geen goed plan, zei hij.

Einde paspoortvrij reizen?
Er is al veel gezinspeeld op het einde van het paspoortvrij reizen in de Schengenzone als de toestroom niet afneemt. Rutte zei echter dat alle EU-landen 'Schengen' in stand willen houden. Als de migrantenstroom fors is gedaald en de registratie op orde is kan de herverdeling van vluchtelingen over Europa ook in een hogere versnelling komen, aldus de premier.

EU-president Donald Tusk zei dinsdag dat de vluchtelingencrisis uiterlijk bij de EU-top in maart moet zijn bedwongen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie wil echter niet zolang wachten. Hij gaat Tusk vragen om de top in februari, die gaat over een mogelijk vertrek van de Britten uit de EU, met een dag te verlengen om het vluchtelingenprobleem te bespreken.

Zes beslissende maanden voor Rutte en de EU

Nederland is deze maand begonnen aan een loodzwaar voorzitterschap van de Europese Unie. De komende zes maanden kunnen zijn reputatie als een van de kernstaten in de Europese Unie maken of breken. Dat is de boodschap die weerklinkt in het Europees parlement. Het gaat om vluchtelingen, Schengen, Brexit en het Oekraïne-referendum in Nederland. Maar ook het probleem-Griekenland en de spanningen met Rusland over Oekraïne kunnen zomaar weer oplaaien. 'De EU staat op een tweesprong, met Rutte als politieagent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden