Rutte: vluchtelingen zijn beter af in detentiekamp
Vluchtelingen zijn echt beter af in Griekse detentiekampen. Het moet levensgevaarlijke mensensmokkel over zee voorkomen. Van de kampen gaat het signaal uit: stop hiermee. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in reactie op kritiek van onder meer Amnesty International.
De organisatie bekritiseert de situatie in de kampen, van waaruit bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen worden teruggestuurd naar Turkije.
'Wij doen er alles aan om er in die kampen voor te zorgen dat er genoeg eten is en genoeg voorzieningen zijn. De indruk die Amnesty en anderen wekken dat het hiervoor beter was. Ik vraag me werkelijk af waar je dat vandaan kan halen', aldus Rutte.
Door Europese afspraken met Turkije is het de bedoeling dat Turkije vluchtelingen tegenhoudt en terugneemt. In ruil vangt Europa asielzoekers uit de Turkse kampen op. Vrijdagmorgen is een tweede groep teruggezonden migranten met een veerboot aangekomen in Turkije. Sommige migranten proberen wanhopig te voorkomen dat ze worden uitgezet: op het Griekse eiland Lesbos heeft een Pakistaanse man geprobeerd zichzelf op te hangen en op Samos is donderdag een groep migranten uit een opvangcentrum gebroken.
Activisten
Toen de veerboot de haven op Lesbos verliet, sprong een aantal actvisten in het water en zwom met de boot mee in de hoop de uitzetting te voorkomen. De mannen en één vrouw werden door de kustwacht uit zee gehaald en meengenomen naar het politiestation.
Maandag kwamen al ruim tweehonderd ontheemden aan in Turkije, het land van waaruit zij de overtocht naar Griekse eilanden hadden gemaakt. Het ging om Afghanen en Pakistanen. De groep die vrijdag vanaf het eiland Lesbos op de boot stapte, bestond uit Pakistanen.
Het Turkse parlement ging in de nacht van donderdag op vrijdag akkoord met een overeenkomst waardoor Pakistanen kunnen worden teruggestuurd naar hun land. In de loop van de ochtend zal een tweede schip met een grotere groep vluchtelingen van Lesbos vertrekken.
(Tekst gaat verder onder foto)
Zelfmoord
De uitzettingen leiden tot wanhoop bij migranten. 'Als ze ons deporteren, plegen we zelfmoord', zegt de Afghaanse Souob Nouri tegen The Guardian. 'We gaan niet terug.' Woensdag probeerde een Pakistaanse man zichzelf in het registratiecentrum op Lesbos op te hangen aan een elektriciteitspaal. Hij werd tegengehouden door een andere migrant. Maandag probeerden twee Pakistanen die naar Turkije waren gebracht zelfmoord te plegen.
Op het Griekse eiland Samos zijn donderdag ongeveer 250 migranten en vluchtelingen uit een opvangcentrum gebroken, zo meldt een lokaal radiostation vrijdag. De ontsnapte vluchtelingen liepen de hele dag door de hoofdplaats Vathy, en eisten niet te worden 'gedeporteerd' naar Turkije.
In plaats daarvan willen ze naar het Europese vasteland worden gebracht, zodat ze hun reis naar Centraal-Europa kunnen vervolgen. Volgens ooggetuigen hadden sommige migranten een mes bij zich, waarmee ze dreigend wezen in de richting van agenten.
Uiteindelijk wisten lokale politieagenten en bewakers van het Europese grensagentschap Frontex de meerderheid van de mensen te overtuigen terug te keren naar het kamp.
Symbolisch op slot
Maandag werden de eerste vluchtelingen uit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Dat is omstreden. Maar kan het leiden tot een gereguleerde instroom van Syriërs? (+)
Asielaanvragen Duitsland
Ondertussen zijn er dit jaar in Duitsland al 181.405 asielaanvragen ingediend. Dat is 112 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldde vrijdag het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn. Dat komt omdat veel van de meer dan een miljoen vluchtelingen die vorig jaar zijn aangekomen, lang hebben moeten wachten tot ze formeel een asielaanvraag konden indienen.
In maart waren er circa 60 duizend aanvragen, 87 procent meer dan in maart 2015, maar 11,5 procent minder dan in februari dit jaar. Vorig jaar maart kwamen er op hoogtijdagen 10.000 vluchtelingen per etmaal binnen. De tocht is voor vluchtelingen nu erg moeilijk geworden omdat 'Balkanroute' vrijwel is afgesloten.
Duitsland heeft vrijdag voor het eerst een groep afgewezen asielzoekers uit Tunesiërs op het vliegtuig naar haar vaderland gezet. De tocht is mogelijk door afspraken die het land vorige maand maakte met de regering in Tunis. De eerste groep bestaat uit 24 mensen, van wie de meesten in Nedersaksen waren neergestreken.
Duitsland maakte eerder dit jaar al bekend te willen betalen voor de terugkeer van afgewezen asielzoekers naar Noord-Afrika. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière sprak daarover in maart met Marokko, Tunesië en Algerije.