Rutte vindt niet dat Nederland meer had kunnen doen om schade op Sint Maarten te beperken

Premier Mark Rutte vindt niet dat Nederland meer had kunnen doen om de schade van orkaan Irma op Sint Maarten te beperken. Dat zei hij vrijdagochtend tijdens een persconferentie na ministerieel beraad in het Nationaal Crisis Centrum, waarbij ook de ministers Plasterk (Koninkrijksrelaties), Blok (Veiligheid & Justitie), Hennis (Defensie), Schultz (Infrastructuur & Milieu) en Schippers (Volksgezondheid) aanwezig waren.

Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk bij de persconferentie vrijdagochtend. Beeld anp
Premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk bij de persconferentie vrijdagochtend.Beeld anp

Rutte: 'Sint Maarten is ervaringsdeskundige. Het ligt in een orkaangebied. Er zijn shelters. De inwoners hebben gedaan wat ze konden om zich voor te bereiden. Nederland heeft honderd man vooruitgestuurd. Maar als een vliegveld en een haven worden verwoest, heb je te maken met een orkaan van ongekende omvang. Je kunt wel van tevoren een nieuw vliegveld aanleggen, maar dat zou ook worden weggeblazen.'

Op de opmerking dat de hulpverlening ogenschijnlijk traag verloopt, zei Rutte: 'Ik geef daar geen oordeel over. Iedereen doet al het mogelijke of zelfs onmogelijke. Het is ook niet zonder risico, want we opereren in de context van de zwaarste storm die ooit over het eiland is getrokken.'

Inmiddels is de eerste vlucht weer geland op luchthaven Princess Juliana. Maar communicatie met de autoriteiten op Sint Maarten blijft moeilijk, doordat de meeste verbindingen zijn uitgevallen. De eerste prioriteiten, zei Rutte, zijn water en voedsel aan land brengen, en de veiligheid waarborgen. Rutte: 'De ravage en ontreddering zijn enorm. Bewoners zijn verstoken van eerste levensbehoeften. Verder proberen we tenten, dekzeilen en medicijnen aan land te brengen. En we hebben haast, want de volgende storm, José, is onderweg, al lijkt die gelukkig op enige afstand het eiland te passeren.'

'Bestuurlijke bijstand'

Plasterk zei dat in overleg met premier Marlin van Sint Maarten is vastgesteld dat het aantal aanwezige militairen voorlopig voldoende is. 'Maar er is een politiek mandaat om meer mensen te sturen als daarom wordt gevraagd', aldus Plasterk. De militairen helpen waar mogelijk ook bij het herstellen van het bestuur op Sint Maarten, dat compleet is weggevallen. Plasterk zei vanmiddag verder te overleggen met Marlin over wat hij noemde 'bestuurlijke bijstand'.

Volgens Rutte is er nauw contact met het Franse deel van Sint Maarten. Vanmiddag spreekt hij opnieuw telefonisch met de Franse president Macron.

Dat de gevolmachtigd minister van Sint Maarten in Den Haag, Henrietta Doran, gisteren en vandaag niet bij het kabinetsberaad is betrokken, noemde Rutte een gevolg van de 'staatkundige verhoudingen'. Rutte: 'Wij spreken hier over wat Nederland als partnerland in het koninkrijk kan doen. Dat delen we met de autoriteiten van het zelfstandige land Sint Maarten en moet niet tot vertraging leiden. Wij laten Sint Maarten niet in de steek.'

null Beeld afp
Beeld afp

Lees meer

Mondjesmaat komt de noodhulp op gang. Intussen koerst Irma - nog altijd met vernietigende kracht - af op Cuba en Florida. Volg de ontwikkelingen rond het Caribische stormweer in dit liveblog.

Na de storm komen de plunderaars, ziet correspondent Kees Broere ter plaatse (+). Het zijn bange mensen, wier leven is weggeblazen en die niet weten wat de toekomst brengt.

Waarom was het eiland zo kwetsbaar voor de storm? Had Nederland niet eerder in actie moeten komen? Waarom de autonome status van Sint Maarten de noodhulp vanuit Nederland bemoeilijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden