Rutte vindt geen steun voor Oekraïneverdrag en 90 procent schadevergoedingen Groningen naar experts

Goedemorgen. Het kabinet is er niet in geslaagd voldoende steun te vergaren om het associatieverdrag met Oekraïne alsnog te ratificeren. Experts blijken flink te verdienen aan het 'schadecircus' in Groningen. Verder in de Volkskrant Ochtend: het verval van paleis Soestdijk en Sheila Sitalsings brief aan prinses Amalia.

Een SP-demonstratie eerder dit jaar tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Beeld anp
Een SP-demonstratie eerder dit jaar tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.Beeld anp

Terwijl u sliep

Rutte vindt geen steun voor Oekraïneverdrag
Het kabinet is er niet in geslaagd voldoende steun te vergaren om het associatieverdrag met Oekraïne alsnog te ratificeren. Meerdere betrokkenen verwachten dat het kabinet nu snel een intrekkingswet indient. In dat geval is het verdrag van tafel.

Experts verdienen flink aan 'schadecircus' Groningen
Van het geld voor het afhandelen van aardbevingsschade in Groningen wordt 10 procent daadwerkelijk besteed aan het herstellen van scheuren. Het meeste gaat op aan inspecties, experts, rapportages, contra-expertises en arbiters. Mede vanwege die hoge kosten kunnen eenvoudige schades vanaf volgend jaar per app worden afgehandeld.

Enorme zee bij Antarctica wordt beschermd natuurgebied
Afgevaardigden van 24 landen en de Europese Unie hebben vannacht afgesproken 's werelds grootste zeepark te creëren in de Antarctica. De Rosszee wordt de komende 35 jaar beschermd tegen de visserij.

Nieuwe foto's gecrashte Europese Marslander vrijgegeven
Er zijn nieuwe foto's van de vorige week op Mars gecrashte Europese lander Schiaparelli. NASA heeft opnamen vrijgegeven die begin deze week zijn gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter. Op de foto's zijn meer details zichtbaar omdat de NASA-satelliet een camera met een grotere scherpte heeft gebruikt.

Vandaag in het nieuws

Dertien Nederlandse banken tekenen een overeenkomst waarin zij beloven om misstanden in hun sector aan te pakken. De oppositie in Venezuela heeft de bevolking opgeroepen vandaag het werk neer te leggen, uit protest tegen het uitstel van het referendum om president Maduro weg te stemmen.

In Groningen gaat het schaatsseizoen van start met de KNSB Cup. En vanavond speelt FC Twente thuis tegen Roda JC, dat een moeizaam seizoen heeft en in de onderste regionen van de ranglijst staat.

Aanraders van de redactie

Alles draait om gehandicapte broer of zus (+)
Met haar afstudeerfilm Mijn kleine grote broer vraagt Iris Hogendoorn aandacht voor broers en zussen van verstandelijk gehandicapte kinderen. 'Ik heb mezelf altijd weggecijferd.'

Saaie kasbeheerder benadeelt corporatie voor 3 ton
In de schaduw van Vestia werd woningcorporatie voor tonnen opgelicht door zijn kasbeheerder. Zijn financiële tussenpersoon streek 1 miljoen euro op.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vuiger en feller dankzij Bowie (+)
De band van jazzsaxofonist Donny McCaslin vervulde een sleutelrol op David Bowie's laatste plaat Blackstar. Die samenwerking veranderde McCaslin radicaal. 'Gooi alle remmen los, zei Bowie steeds. Mijn spel is gemener, vuiger en feller geworden.'

Margriet Oostveen: Het beste voor Soestdijk nu alles in verval is (+)
Connie Brood heeft in Paleis Soestdijk nog eens met Ruud Gullit naar de lekkages in het plafond staan kijken. Als regisseur maakte ze destijds films over het Wereld Natuur Fonds met prins Bernhard en bekende Nederlanders. Soms was er overleg op het paleis. Zo liep Connie een keer met Gullit de keuken en wat kantoren in, lacht ze: 'Een feest der herkenning, net zo'n ouwe troep als bij mij thuis.' Lees hier de rest van de verslaggeverscolumn.

Donny McCaslin: 'Onverschrokken en onbesuisd, zo hoorde Bowie de band graag spelen.' Beeld afp
Donny McCaslin: 'Onverschrokken en onbesuisd, zo hoorde Bowie de band graag spelen.'Beeld afp

AFM gaat consumenten tegen zichzelf beschermen (+)
Om mensen te behoeden voor irrationele financiële keuzes heeft de Autoriteit Financiële Markten twee nieuwe afdelingen opgezet. 'Mensen onderschatten hun toekomstige uitgaven.'

Sheila Sitalsing: Arme Amalia, dwangarbeid in een beschaafd land (+)
Zo schrijven we elkaar hoogst zelden, zo schrijven we elkaar elke week. Het waren me de weekjes wel, met die schandelijke RTL-onthullingen over uw grootvader en zijn proletengekrabbel inzake belastingcompensatie voor doopjurken. Dezelfde grootvader die, zo konden we deze week allerwegen lezen, al geroutineerd in elk langslopend poesje greep toen Donald Trump nog met zijwieltjes fietste. Het prerogatief van de groten der aarde - John F. Kennedy wilde ook dagelijks a strange piece of ass voorhanden hebben - waarop ik me in een vlaag van paniek afvroeg of u ook, maar ik dwaal af.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden