Rutte verleent hand- en spandiensten aan de mediamaatjes van Wilders

 

De griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld reuters

Of er voor de Griekse reders niet genoeg mondaine wintersportoorden zijn rond het Zwitserse Gstaad. Of dat ze te weinig aanlegplaatsen hebben voor hun jachten in zonnige oorden als Monaco of de Bahama's.

Griekse ondernemers blijken ook via Nederland de belastingen in hun land te ontwijken. Rutte en Wiebes verlenen op die wijze hand- en spandiensten aan de mediamaatjes van Wilders, zoals Thierry Baudet en Jort Kelder, die Griekenland tot zondebok hebben gemaakt van alle ellende die ons land teistert.

Als Griekenland een bananenrepubliek zou zijn, komt dat echter niet doordat de inwoners geen belasting betalen, zoals wel wordt gesteld. Van iedere verdiende euro in dat land gaat 47 eurocent naar de overheid voor belasting en sociale verzekeringen. In Nederland is dat 44,5 eurocent en in Duitsland 44 eurocent. De collectieve lastendruk is in Griekenland zwaarder dan in bijna alle andere EU-landen, behalve de Scandinavische. In Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen, en in Frankrijk en België gaat van iedere verdiende euro meer dan de helft naar de fiscus.

Griekenland kampt met belastingvlucht en het zwarte geldcircuit is groot, maar sinds 2009 is de collectieve lastendruk met bijna 10 procentpunten gestegen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat (het statistisch bureau van de EU). In Nederland bleef die vrijwel gelijk, net als in Duitsland. Ook Italianen betalen relatief meer belasting dan Nederlanders. Van de probleemlanden in de eurozone is alleen de lastendruk in Spanje en Ierland fors lager dan die in Nederland.

De Eurostatcijfers ondergraven meteen de theorie dat landen in problemen komen door een te hoge of te lage belastingdruk. Zowel landen die weinig hervormen (Frankrijk en Italië) en landen met een neoliberaal beleid (Spanje en Ierland) als landen die er tussenin zweven (Portugal) zijn binnen de eurozone in de verdrukking gekomen.

Nu zegt de hoogte van de collectieve lastendruk niet alles over de gang van zaken. In Griekenland en Italië zijn niet alleen de belastingen hoog, de uitgaven van de overheden zijn nog veel hoger. Ook is het belangrijk wat er met het belastinggeld gebeurt. Indien het wordt gebruikt voor wegen, vliegvelden, beter onderwijs of andere zaken die de economie concurrerender maken, heeft het meer economisch nut dan als het wordt besteed aan het overdragen van inkomens aan werklozen en gepensioneerden of de opvang van vluchtelingen.

De Griekse collectieve sector is een gatenkaas. Maar zolang de superrijken (wie van de Quote 500 zal in Nederland over zijn vermogen de volle 1,2 procent betalen?) zo gemakkelijk een vluchtroute kunnen vinden, geldt dat voor de hele eurozone. Niet Griekenland moet het belastingstelsel in orde maken, maar juist Nederland.

Het echte Monaco en Gstaad liggen voor de Grieken aan de Zuidas van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden