Rutte: top moet wereld beetje veiliger maken

Nederland zal er als voorzitter van de nucleaire top alles aan doen om de wereld een beetje veiliger te maken. Premier Mark Rutte zei dat vanmiddag in een vooruitblik op de top, morgen en overmorgen in Den Haag.

Redactie
Rutte vandaag tijdens zijn persconferentie. Beeld reuters
Rutte vandaag tijdens zijn persconferentie.Beeld reuters

De top met staatshoofden en regeringsleiders uit 53 landen moet de dreiging van nucleair terrorisme verkleinen. Dat kan door de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld te verminderen en door het materiaal beter te beveiligen om te voorkomen dat het in handen van terroristen valt. De deelnemende landen zijn het nog niet eens over de slotverklaring, bleek uit het antwoord van Rutte op een vraag van het NOS-Jeugdjournaal.

Rutte zei dat hij het meeste uitkijkt naar de uitkomst van de conferentie. 'We denken dat we tot een goede slotverklaring gaan komen, maar dat weet je pas zeker op dinsdagmiddag. Het is spannend of het lukt.' Als het lukt, zullen de kijkers van het Jeugdjournaal in een 'iets veiliger wereld' kunnen leven, aldus Rutte.
Hij maakte niet duidelijk op welke punten de slotverklaring nog in discussie is. De top wordt zeker niet afgesloten met een verdrag, maar naar verwachting wel met een slotcommuniqué waar al maanden over onderhandeld wordt.

Op een vraag over de Chinese president Xi Jinping zei Rutte dat die in zijn ogen een belangrijke rol gaat spelen maandag en dinsdag, omdat China een 'zeer krachtige speler is in de wereld' en steeds belangrijker wordt op het internationale podium. China heeft bovendien een grote industriële nucleaire sector.

'Hij is zich zeer bewust van de gevaren van het in verkeerde handen vallen van nucleair materiaal', zei Rutte over Xi, die hij zondagochtend sprak op het Catshuis. De Chinese president is volgens Rutte 'zeer toegewijd' om een bijdrage te leveren aan het succes van de top.

Terrorisme voorkomen
'We moeten alles doen wat we kunnen om nucleair terrorisme te voorkomen', aldus Rutte eerder tijdens de persconferentie. 'Het is mijn ambitie als voorzitter van deze top om de lat nog hoger te leggen en de veiligheid voor onze mensen te versterken.' Het uiteindelijke doel is duidelijk voor Rutte: 'De wereld een beetje veiliger maken.'

Premier Rutte (midden) met minister Timmermans en burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen tijdens de persconferentie over de nucleaire top in Den Haag. Beeld anp
Premier Rutte (midden) met minister Timmermans en burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen tijdens de persconferentie over de nucleaire top in Den Haag.Beeld anp

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zei dat de top een succes is als dinsdag de conclusie getrokken kan worden dat de kans dat gevaarlijk nucleair materiaal in de verkeerde handen valt, kleiner is geworden. 'Dan kunnen we spreken van een groot succes. Niet voor Nederland, maar voor de mensheid als geheel.'

Rutte kreeg een vraag over de uitspraken van Wilders en zwarte piet. Kan hij de top wel goed voorzitten als hij zich weigert uit te spreken over dat soort sociale kwesties? Rutte herhaalde dat zwarte piet zwart is, niet groen of een andere kleur, en dat zijn vrienden op de Antillen blij zijn dat ze voor Sinterklaas hun gezicht niet hoeven te verven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden