NieuwsPersconferentie

Rutte: terug naar normaal gaat lang duren

Terugkeer naar ‘normaal’ wordt volgens premier Mark Rutte een zaak van lange adem. Hij roept burgers op zich te blijven houden aan alle maatregelen zoals thuis blijven, thuis werken en op straat anderhalve meter afstand houden.

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge.Beeld ANP

Rutte riep in zijn persconferentie de samenleving, het bedrijfsleven en de scholen op na te denken hoe vorm te geven aan ‘de anderhalvemetersamenleving’ die voorlopig het ‘nieuwe normaal’ zal zijn. ‘Wat kan er straks binnen die anderhalve meter misschien wel?’ Die samenleving, zo zei hij, zal anders zijn dan zoals we die recent gewend waren.

Hij kondigde aan dat voorzichtig wordt nagedacht over versoepeling van de lockdownmaatregelen. Maar hij waarschuwt dat het ‘stap voor stap’ zal gaan. ‘De weg terug wordt er een van lange adem. Als we op 28 april al stappen kunnen zetten, gaat het loket echt niet in één keer helemaal open.’ De huidige maatregelen gelden tot 28 april. Op 21 april wordt bekendgemaakt hoe het daarna verdergaat. Het kabinet, zo zei Rutte, denkt na over ‘mogelijke scenario’s voor een intelligente weg terug uit deze intelligente lockdown’.

De premier vroeg iedereen zich aan de maatregelen en de oproepen van het kabinet te blijven houden door thuis te blijven, thuis te werken en op straat en in winkels anderhalve meter afstand te houden. ‘Hou alsjeblieft vol’, zo hield hij Nederland voor. ‘De kans op normalisering wordt groter als we ons allemaal aan de afspraken houden. Blijf thuis, ook met Pasen.’

Minister Hugo de Jonge. Beeld BSR Agency
Minister Hugo de Jonge.Beeld BSR Agency

Trots op het land

Hij is ‘trots op ons land’ omdat vrijwel iedereen zich afgelopen weekend bij stralend lenteweer aan de maatregelen hield. ‘We hebben dat voor elkaar over. En de cijfers laten zien dat dat niet voor niets is.’ Rutte verwijst naar de afvlakkende toename van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames in verband met corona. ‘Het risico is dat mensen losser met de regels omgaan. Dat is de grootste fout die we kunnen maken.’ Hij hekelde wel ‘groepjes wielrenners en motorrijders op smalle rivierdijken’ die anderen geen ruimte bieden.

De premier verzet zich fel tegen wat hij de ‘schijntegenstelling’ tussen economie en gezondheid noemt. ‘Die is er niet. Als we de maatregelen loslaten volgt er een nieuwe piek in de besmettingen en wordt de economie nog harder en langer geraakt. Wat we nu doen voor de volksgezondheid maakt straks sneller economisch herstel mogelijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden