Rutte steunt onderzoek naar democratisch stelsel

Er komt een staatscommissie die de werking van het parlementaire stelsel gaat onderzoeken en die vòòr de  provinciale statenverkiezingen van 2019 aanbevelingen doet. Premier Mark Rutte deed die toezegging aan zijn VVD-senaatsfractievoorzitter Loek Hermans dinsdagavond bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer.

Premier Mark Rutte met een deel van zijn ministerploeg tijdens een schorsing in de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Beeld anp

Het leeft aan beide zijden van het Binnenhof', zei minister-president Mark Rutte. Hij markeerde dat het onderzoek naar de verbetering van het parlementaire stelsel geen prioriteit van het kabinet is, maar dat zij de exercitie wel willen faciliteren. De fractievoorzitters uit Eerste en Tweede Kamer zullen het met minister van Binnenlandse zaken Ronald Plasterk eens moeten worden over de taakopdracht en de samenstelling van de commissie.

Er ontstond in het debat bij verschillende fracties al snel scepsis. `Dit is een magnum opus als je hieraan begint', waarschuwde CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman. Hij stelde het referendum ten voorbeeld. `De een vindt dat het de stabiliteit bevordert, de ander niet.' PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth vreesde een dik rapport dat nog niet voor de verkiezingen van 2019 klaar zou zijn als het bestuurlijke én staatsrechtelijke vernieuwing betreft.

Staatsrechtelijke bezinning

Het zou om een staatsrechtelijke bezinning op het parlementaire bestel moeten gaan, zo gaf Rutte aan. De staatsrechtcommissie moet een duidelijk focus krijgen. Rutte: 'Het moet niet een 'commissie van alle dingen' worden, want dan weet ik dat er niks uitkomt.' D66 en de SP toonden zich een voorstander van het VVD-idee. SP-fractievoorzitter Tiny Kox: 'Ik heb nog niet meegemaakt dat een kabinet zo snel een toezegging deed.'

Eerder op de dag deed VVD-fractievoorzitter Loek Hermans zijn voorstel. Hij maakt zich zorgen omdat er nu in Nederland nu acht partijen nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer, de laatste twaalf jaar er vijf kabinetten waren. `Het gaat erom de bestuurbaarheid van Nederland te vergroten en de betrokkenheid van de burger', aldus Hermans.

In 2012 kreeg Hermans veel kritiek toen hij enkele dagen na de presentatie van het regeerakkoord de inkomensafhankelijke zorgpremie verwierp. Daarna ontdekten kabinet en Tweede Kamer dat er geen meerderheid voor wetsvoorstellen in de Eerste Kamer was. VVD-Tweede Kamerfractievoorzitter Halbe Zijlstra zei vorig jaar dat de senaat beter kan worden opgedoekt als ze om politieke redenen voorstellen verwerpt. Hermans verwerpt de exclusieve kritiek op de senaat, hij wil het breder trekken: 'Het is te simpel alleen de rol van de Eerste Kamer te beschouwen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden