Commentaar

'Rutte staat voor de keus: de 3 procent of stranden in de polder'

De druk groeit op Ruttes VVD: laat varen die 3 procent. Geen gek idee, mits er heel wat tegenover staat, schrijft Raoul du Pré.

Premier Mark Rutte voor aanvang van de uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk in Naarden.Beeld anp

Er is geen reden om lichtzinnig te doen over de begrotingstekorten die Nederland nu alweer jarenlang op elkaar stapelt. Ooit stonden we vooraan om anderen te berispen als zij het Europese 3-procentsmaximum schonden, maar het rijtje van premier Rutte mag er ook zijn. 2010: 5,2 procent. 2011: 4,5 procent. 2012: 4,1 procent. En de voorlopige prognose voor 2013: 3,3 procent.

Rutte zelf, die campagne voerde met de belofte orde op zaken te stellen, mag graag beeldend uitleggen wat dat betekent: met z'n allen geven we 70 miljoen euro per dag meer uit dan we verdienen. De staatsschuld stijgt dramatisch. Inmiddels staan we per persoon alweer zo'n 25 duizend euro in de min. Dat moet weer een keer worden afbetaald, ooit, als het beter gaat. En dan moeten we maar hopen dat de rente laag blijft, anders wordt het echt een molensteen.

Helemaal geen wonder dus dat Rutte afhoudend reageert nu van alle kanten de druk wordt opgevoerd om ook in 2014 de teugels te laten vieren. De ruim 4 miljard aan nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen hangen als een donkere schaduw boven de onderhandelingen over de hervormingen die VVD en PvdA willen doorvoeren. Om werk te maken van hun plannen met de arbeidsmarkt en de langdurige zorg is de steun nodig van vakbeweging, werkgevers en oppositiepartijen. En steeds luider klinkt vanuit die kampen: geef ons lucht, laat nog even varen die norm. De vakbonden willen er vanaf, de werkgevers en de oppositiepartijen denken graag mee en de PvdA was al niet zo streng. Zelfs in de VVD is het debat begonnen.

Keus
Het ziet er naar uit dat Rutte binnenkort voor de keus staat. Vasthouden aan de norm en stranden in de polder. Of soepel zijn in de hoop op een sociaal akkoord en politiek draagvlak - eindelijk een stevige basis voor zijn kabinet.

Van Rutte kan eenvoudigweg niet worden verwacht dat hij makkelijk overstag gaat. Er is maar één scenario dat hem voldoende argumenten geeft: een sociaal en politiek akkoord dat dan ook echt vol staat met structurele, doordachte hervormingen die uitzicht bieden op serieus economisch herstel op de middellange termijn. Dat is de uitdaging voor diegenen die nu soepelheid van Rutte verlangen: zorg dat hij met opgeheven hoofd naar buiten kan.

Raoul du Pré is chef van de politieke redactie van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden