Update

Rutte: Sint Maarten moet corruptie aanpakken

Sint Maarten moet ernst maken met het terugdringen van corruptie, fraude en machtsmisbruik. Dat maakte premier Mark Rutte donderdag duidelijk tijdens zijn bezoek aan het eiland. Hij heeft gouverneur Eugene Holiday gevraagd een onderzoek in te stellen naar integriteitsschendingen en daarover te rapporteren.

Premier Rutte poseert samen met minister-president Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten. Beeld anp

Minister-president Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten zal Transparency International, een internationale anticorruptiewaakhond, vragen de kwaliteit van het bestuur te onderzoeken. Dat is eerder ook gebeurd op Curaçao.

Rutte benadrukte tijdens een persconferentie dat het belangrijk is dat Sint Maarten laat zien dat het in staat is orde op zaken te stellen. 'Over integriteit mag geen twijfel bestaan', zei hij.

In Den Haag gaan al langer stemmen op om corruptie op Sint Maarten anders aan te pakken. Zo stelde de VVD in de Tweede Kamer dit jaar voor een rijksofficier aan te stellen om de stofkam te halen door het bestuurlijk apparaat op het eiland.

Sint Maarten werd op 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daarvoor was het eiland onderdeel van de Nederlandse Antillen.

Spanningen op Bonaire
De premier bezoekt sinds zaterdag de Caribische delen van het Koninkrijk samen met een handelsdelegatie. Na het bezoek aan Bonaire heeft hij zich woensdagavond (lokale tijd) niet uitgelaten over de spanningen binnen de lokale politiek. Een meerderheid in de Eilandsraad heeft geen vertrouwen meer in de 'burgemeester' van het eiland, gezaghebber Lydia Emerencia. De afgelopen weken protesteerden honderden mensen tegen de politieke crisis.

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente. Dat maakt Nederland mede verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van het bestuur. 'Maar dat is een zaak van anderen', zo zei Rutte volgens lokale media tijdens een persconferentie op vragen over de bestuurscrisis.

Net als eerder op Aruba en Curaçao benadrukte hij op Bonaire de zakelijke mogelijkheden. 'We kijken zakelijk naar de toekomst', zei Rutte, die positief was over het bezoek.

Oplichting
De situatie op Bonaire is opmerkelijk. Een gedeputeerde, vergelijkbaar met een wethouder, is door het OM beschuldigd van valsheid in geschrifte en oplichting. Een andere is betrokken in een langlopende zaak naar fraude en verduistering. Juist de partij van deze gedeputeerden, de UPB, verwijt gezaghebber Emerencia dat ze niet integer is en klaagt over de slechte werkrelatie. De oppositie noemt de huidige situatie 'een schande voor Bonaire' en is van mening dat alleen Nederland duidelijkheid kan brengen.

Minister-president Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan 'Jong Bonaire', een opvangplek van jongeren voor naschoolse opvang en educatie. Rutte is op een achtdaags werkbezoek aan het Caribisch gebied. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden