Rutte schrijft parlementaire geschiedenis

Wat er verder ook gaat gebeuren, we weten nu al dat Mark Rutte op 1 juli aanstaande parlementaire geschiedenis zal schrijven....

Jan Willem van WesselBergschenhoek Bert VeenAssen Armand de KoningHaarlem Gerard JensenCapelle aan den IJssel A. TurkenburgMerselo Henk Korthof en Boksum

Rutte heeft zijn verkiezingsbelofte gehouden en er is op die dag een nieuw kabinet. Dat is dan de snelste formatie sinds de oorlog. En als dat niet lukt, is hij op die dag de eerste politicus in de geschiedenis die zijn verkiezingsbelofte al gebroken heeft voordat er een nieuwe regering is.

Wilders lijkt dit door te hebben. Het ziet ernaar uit dat hij zijn plek in de geschiedenis gaat opeisen door zijn verkiezingsbelofte over de AOW al te breken voordat de formatie überhaupt begonnen is.

Jan Willem van Wessel, Bergschenhoek

Stormram
Geert Wilders kondigde woensdagavond aan stormrammen mee te nemen naar Den Haag. Ondertussen is het eerste schot gelost: het eigen AOW standpunt ging er aan. Stormrammen niet goed afgesteld, Geert?

Bert Veen, Assen

Snoeihard
Nadat briefschrijver M. Mestrom zijn denigrerende analyse over het schoolklasje van de huidige politieke kopstukken op papier had gezet (Geachte redactie, 10 juni), is hij of zij vermoedelijk achterover gaan leunen en heeft tegen zichzelf gezegd: ‘zo, dat is wel een vermakelijk stukje, ik hoop dat anderen dat ook vinden.’

Ik niet. Kent u iemand in uw omgeving die graag zou willen ruilen met om het even wie van de partijleiders? Ik niet. Waar je voorkeur ook ligt, en hoe (on)verstandig ze soms ook uit de hoek komen, ik zie alleen maar mensen die snoeihard werken. Donderdagochtend waren ze allemaal weer present, schoongewassen en fris geschoren na pakweg drie uurtjes slaap. Weinigen onder ons maken zulke lange werkweken. Er wordt gezegd dat de politiek zich van het volk heeft vervreemd, maar misschien is het wel andersom. Weinig mensen zijn ambitieus en ijdel genoeg om de hondenbaan van politicus op zich te willen nemen. Als deze mensen dan vervolgens als een kleuterklasje worden weggezet, getuigt dat van een respectloze, zelfgenoegzame instelling van de kiezer.

O ja, ik heb op Job gestemd, maar niet omdat hij de uitstraling van een schoolmeester heeft.

Armand de Koning, Haarlem

Profvoetbal
De opkomst van de PVV is volledig te wijten aan al die andere politieke partijen die kennelijk niet in staat zijn de belevingswereld van vele gewone Nederlanders te begrijpen. De leiders van de politieke partijen kunnen zich overduidelijk niet voorstellen dat er grote groepen mensen zijn voor wie de vele veranderingen in deze nieuwe eeuw nauwelijks bij te houden zijn.

Dan is de vlucht naar de partij van Wilders snel gemaakt, omdat hij ze in ieder geval het gevoel geeft hen te verstaan en te begrijpen. Dat hij slechts wilde retoriek te bieden heeft, doet dan niet ter zake. Het is het falen van Cohen, Rutte, Balkenende, Halsema, Roemer en Pechtold dat de PVV nu 24 zetels heeft gekregen.

Het is als de profvoetballer die in een volstrekt andere wereld leeft als de klassieke pianist; ze kunnen met elkaar praten wat ze willen, ze zullen elkaar nooit begrijpen.

Gerard Jensen, Capelle aan den IJssel

Bombardement
In het artikel ‘Uitslag versnippert politiek landschap’ begint de laatste alinea met de zin: ‘Ondanks het ongekende mediabombardement van de afgelopen dagen was de opkomst laag.’ Het lijkt mij, dat deze zin wijst op enige bewustzijnsvernauwing bij de media. De zin had moeten luiden: ‘Mede als gevolg van het ongekende mediabombardement van de afgelopen dagen was de opkomst laag.’ Je kon de laatste dagen de tv of de radio niet aanzetten of je werd overvallen door debatten en interviews met politici. Het kwam mij in ieder geval de strot uit. Ik ben blij dat we verlost zijn van deze idioterie, die mede het gevolg is van de geilheid van politici om hun gezicht te laten zien, en van de concurrentie tussen de zenders.

A. Turkenburg, Merselo

Domheid
Hoe kan een intelligent mens tegelijkertijd dom zijn? Als de rest van Nederland niet zou stemmen, hoe zou de Tweede Kamer er dan uitzien (Voetnoot, 9 juni)? Arnon Grunberg: ga maar lekker kaas eten en wijn zuipen. Democratisch recht moet je koesteren. Het niet gebruiken, is domheid ten top.

Henk Korthof, Boksum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden