Rutte: 'Russen moeten stoppen met verspreiden van onzin over MH17'

Rusland moet stoppen met het verspreiden van 'allerlei onzin' over de kwaliteit van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Nederland verwacht volledige medewerking van de Russen bij het vervolg van het onderzoek, en dat is ook wat de Nederlandse ambassadeur maandag in Moskou nog eens duidelijk gaat maken.

Mark RutteBeeld afp

Dat heeft premier Rutte zaterdag gezegd tegen de NOS. De Nederlandse ambassadeur werd vrijdagavond op het matje geroepen in het Kremlin nadat eerder op de dag de Russische ambassadeur in Den Haag werd ontboden. De verhoudingen tussen Rusland en Nederland staan op scherp door het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Ambassadeur René Jones-Bos krijgt maandag te horen waarom Rusland de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT) over het neerhalen van de MH17 niet accepteert. Volgens het Russische ministerie gaat het strafrechtelijk onderzoek 'een verkeerde richting uit', aldus woordvoerster Maria Zakharova vrijdagavond.

Minister Koenders voerde op zijn beurt vrijdag de druk op Rusland op door de Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin te ontbieden. Daarmee wilde het kabinet de diplomatieke druk op Rusland verder opvoeren. 'Ik heb de Russische ambassadeur te verstaan gegeven dat het onacceptabel is hoe zij het onafhankelijk onderzoek naar MH17 zwart maken', aldus Koenders. 'Gezien het overtuigende bewijs dient Rusland de gepresenteerde resultaten te respecteren.'

Een wrakstuk van de MH17 in het oosten van Oekraïne.Beeld epa

Excuses?

Vooralsnog lijken de Russen niet onder de indruk. Moskou ziet geen reden om verontschuldigingen aan te bieden. 'Excuses voor wat? Het onderzoek is nog niet voorbij. Laten we er niet op vooruitlopen', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei ­Lavrov, gisteravond in een interview met de BBC.

Lavrov reageerde voor het eerst op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Hij zei dat de onderzoekers zich vooral baseren op sociale media en anonieme getuigen. Er zou niets met Russische informatie zijn gedaan. Hij is 'erg hoopvol' dat dat alsnog gaat gebeuren. Lavrov wees verder op het feit dat de onderzoekers zich richten op circa honderd betrokkenen. 'Maar niemand is tot dusver genoemd als verdachte of getuige.'

Opinieblog

Hit op sociale media: Ruslands vele MH17-theorieën.

Presentatie van het MH17-rapport, woensdagBeeld anp

forse diplomatieke maatregel

De internationale onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) concludeerden woensdag dat de MH17 is neergehaald door een BUK-raket van een afvuurinstallatie die uit Rusland kwam en daarnaartoe is teruggebracht. De raket werd afgeschoten vanuit pro-Russisch rebellengebied in Oekraïne. Die resultaten worden door Rusland betwijfeld of zelfs ontkend.

'Een forse diplomatieke maatregel', noemt Koenders zijn besluit om de ambassadeur te ontbieden. Vicepremier Lodewijk Asscher spreekt over een ­'reprimande' en voert de diplomatieke druk op door te stellen: 'Het is onacceptabel dat woordvoerders van de Russische regering de professionaliteit, de integriteit en de onafhankelijkheid van het Nederlandse Openbaar Ministerie zonder enige fundering ter discussie hebben gesteld.' Asscher noemt de Russische reactie 'beneden ieder peil'.

Dagboek van het MH17-onderzoeksteam: veel weten, weinig kunnen zeggen

Het onderzoek naar de toedracht van de MH17-ramp was allesbehalve regulier politiewerk. De Volkskrant sprak afgelopen maanden met drie hoofdrolspelers. Zij geven een bijzondere inkijk.

Niet onweersproken

Tot vorige week deed het Nederlandse kabinet er juist alles aan om politieke uitspraken over MH17 richting Rusland te vermijden, uit vrees dat het land niet meer zou meewerken aan het strafrechtelijk onderzoek. Volgens ingewijden is het kabinet nu tot de conclusie gekomen dat de kritiek van Moskou op het tussenrapport van het JIT niet onweersproken mag blijven.

Door de actie van Koenders moet voor de internationale gemeenschap duidelijk zijn dat de diskwalificatie van het Nederlandse OM en het internationale onderzoeksteam niet geaccepteerd wordt. En dat Nederland er niet voor terugdeinst om dat te zeggen.

Op het Binnenhof was woensdag al te merken dat de toon tegen Rusland zich verhardt. Premier Rutte herinnerde Rusland voor het eerst nadrukkelijk aan de belofte om VN-resolutie 2166 uit te voeren, waarin alle landen beloven mee te werken aan een onderzoek naar de ramp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden