Rutte reist zonder enige hoop af naar Brussel

Minister-president Mark Rutte heeft zich tot weinig verplicht voor de eurotop die vandaag in Brussel begint. Hij koestert ook nauwelijks verwachtingen over de uitkomsten van de top.

DEN HAAG - Over de voorstellen van EU-president Herman Van Rompuy zal die top niet gaan, zei Rutte woensdag in debat met de Tweede Kamer. Dat debat ging vooral over welke Europa-posities alle partijen, inclusief Ruttes VVD, innemen met het oog op de aanstaande verkiezingen.

'Ergens in december', zei Rutte, worden mogelijk conclusies getrokken over de plannen waarmee Van Rompuy, voorzitter Barroso van de Europese Commissie, ECB-president Draghi en Eurogroepvoorzitter Juncker dinsdag kwamen. Wat deze 'Bende van Vier' betreft, raken eurolanden de controle over hun begroting en banken kwijt en moet Europa afstevenen op een politieke unie.

Rutte wijst elk voorstel af waarbij verantwoordelijkheden van Nederland naar Europa worden overgedragen. Op één element na: dat het toezicht op banken voortaan Europees moet zijn. Dat juicht hij toe. 'Dat kun je een beetje zien als het overdragen van bevoegdheden', zei de premier.

De verwachtingen voor het debat waren hooggespannen. In plaats van de Europa-specialisten van alle fracties, voerden de fractievoorzitters het woord. Ze maakten vooral hun eigen standpunten over Europa duidelijk. En ze deden hun best om electorale concurrenten in een anti-Europahoek te drijven of juist als wereldvreemde eurofielen weg te zetten.

Aan het adres van Rutte klonk het verwijt dat hij in Nederland de rol van anti-Europese VVD-lijsttrekker speelt. In Brussel zou hij volgens D66-leider Pechtold niet willen kiezen tussen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande. Merkel wil stap voor stap naar een begrotingsunie toewerken. Hollande wil eerst solidariteit door de staatsschulden te delen en daarna een politieke unie.

Wat Rutte betreft stopt de Europese eenwording bij een sterke markt en de daarbij behorende munt. PvdA-leider Samsom ziet in de huidige schuldencrisis de kans om van dat 'chagrijnige munt- en markt-Europa' afscheid te nemen en de mens centraal te stellen. Daarvoor moeten landen volgens Samsom wel degelijk bevoegdheden overdragen aan Brussel.

Net als premier Rutte voelt zelfbenoemd premierskandidaat Roemer van de SP daar helemaal niets voor. Wel is hij voor verdergaande Europese samenwerking. De SP gaat aan kop in de peilingen. Roemer werd dan ook links en rechts onder vuur genomen. Wilders, die uit de EU wil, probeerde van Roemer een eurovriend te maken, 'met één been in Brussel'.

Samsom noemde Roemer onverantwoordelijk, omdat de SP-leider 'nee' zegt tegen steunmaatregelen voor Zuid-Europese landen. In plaats daarvan wil Roemer als 'tijdelijke noodmaatregel' euro's bijdrukken. 'De VS, Groot-Brittannië en Japan kiezen ook voor die oplossing', zei Roemer. Dat kwam de SP-voorman op hoongelach te staan van praktisch de hele Kamer.

Rutte, door Wilders uitgemaakt voor 'de ongekroonde koning van Zuid-Europa met een flappentap voor gratis geld aan het Torentje' wist handig te manoeuvreren door een Kamer die niet eensgezind was over de positie die Nederland in Europa moet innemen. VVD-fractievoorzitter Blok verwoordde alvast wat Rutte later in de campagne over Europa zal zeggen: Brussel gaat niet over de hoogte van de bijstand, mag geen hervormingen van de woningmarkt eisen, of belastingtarieven vaststellen.

Het debat kreeg niet de urgentie die was aangekondigd, ook niet toen Cyprus staande de vergadering miljardensteun bleek te hebben gevraagd. Bondskanselier Merkel zei gisteren dat de crisis voorlopig nog niet is opgelost en toen Rutte vroeg in de avond haastig naar Brussel vertrok, waren ook de verwachtingen van de top drastisch gedempt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden