Rutte pakt ‘schnabbels’ scholen aan

Staatssecretaris Rutte van hoger onderwijs gaat paal en perk stellen aan de commerciële nevenactiviteiten van scholen en universiteiten. Dit blijkt uit een brief die de staatssecretaris vandaag naar de Tweede Kamer stuurt...

Van onze verslaggever Robin Gerrits

Dit blijkt uit een brief die de staatssecretaris vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Het kabinet vindt het prima dat scholen de markt op gaan met cursussen en onderzoek, of proberen geld binnen te halen met hun faciliteiten en gebouwen. Maar belastinggeld mag alleen worden gebruikt voor de kerntaken van de instelling, voor onderwijs, onderzoek en alles wat bijdraagt aan die taken.

De nieuwe richtlijnen, die onmiddellijk ingaan en met terugwerkende kracht tot vijf jaar geleden gelden, moeten helderheid brengen in wat wel en niet mag. De laatste jaren is een grijs gebied ontstaan, vindt de staatssecretaris. Als blijkt dat scholen publiek geld hebben gebruikt voor bijverdiensten, zal dit worden teruggevorderd.

Steeds meer onderwijsinstellingen investeren in nevenactiviteiten. Hogescholen steken bijvoorbeeld geld in studentenflats en private cursussen of master-opleidingen. Regionale opleidingscentra voor het beroepsonderwijs (roc’s) zetten bedrijven op waarin studenten werkend kunnen leren.

Rutte: ‘Mijn uitgangspunt is dat investeren met publiek geld is toegestaan wanneer dit een aantoonbare bijdrage levert aan de innovatie van het onderwijs, (...) of de kwaliteit van onderwijs en onderzoek.’

Als scholen hun leraren of lesruimten inzetten voor andere doelen dan hun kerntaken, moeten die tot in detail aan de klanten worden doorberekend. Als de conciërge de school opent en koffie zet voor een privé-cursus in de avonduren, moet dat terug te vinden zijn in de contributie voor de cursist.

Wat niet mag, is publiek geld steken in risicodragende investeringen. Zelfs daarvoor garant staan gaat al te ver, aldus Rutte in de brief. Immers: als het misloopt en er wordt verlies geleden, gaat dit ten koste van publiek geld. Rutte: ‘Ik wil paal en perk stellen aan het investeren in private activiteiten met geld van de belastingbetaler.’

Een hotelschool kan een horecavoorziening exploiteren om haar studenten in de praktijk te laten leren. Doorgaans zullen de openingstijden beperkt zijn en worden er lagere prijzen berekend aan de klanten, zodat het geen concurrentie is voor de echte horeca. Maar als zo’n hotel zeven dagen per week open gaat en wil concurreren met tophoreca, ontstaat een schemergebied.

Dat geldt bijvoorbeeld voor het onlangs in Amsterdam geopende The College Hotel, eigendom van het ROC Amsterdam. De miljoenen euro’s kostende verbouwing werd door de school betaald, en nu heeft het de ambiance, aankleding, service, én prijzen van een viersterrenhotel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden